kezdeményezés

2021.04.09. 20:00

A szemét azé, aki megtermelte! – Okos és zöld Martonvásárt a jövő nemzedékeiért

Nemcsak tenni akarnak, hanem tesznek is Martonvásárban az élhető, fenntartható környezetért. A SMARTonvásár projektről az ötletgazdával, a település alpolgármesterével, Horváth Bálinttal beszélgettünk.

Héjj Vivien

Horváth Bálint ötletgazda is bekapcsolódott a szemétszedési akcióba

Fotó: Horváth Bálint

Honnan ered a projekt ötlete, mik a célkitűzések?

– Ez a kezdeményezés politikamentes és lokálpatrióta, ez az alapvetés. Mindenkinek vannak olyan – akár családi, akár baráti – körei, ahol nincs helye a politikának, nekem ez ilyen. Ebben a „körben” csak olyan téma jöhet fel, ami a helyi közösséghez kapcsolódik. A kezdeményezés alapvetései: okos és zöld Martonvásárt a jövő nemzedékeiért. Különböző akciókat hívunk életre, bevonunk minden jó ötlettel bíró helyit, aki nyitott erre.

Az okos város népszerű téma manapság, ez is része a kezdeményezésnek?

– Sok okos város projektet tanulmányoztunk és a legtöbbel az a problémám, hogy kimerül kütyükben és egyedi szoftverekben. Úgy vélem, okos város nincsen okos és együttműködő városlakók nélkül, sőt ez a legfontosabb! Így a cél a részvételiség és a kommunikáció erősítése. A SMARTonvásár egyszerre közösségi ötletműhely, akciók sorozata és kommunikációs felületek összessége.

A Zöld Martonvásár program célja a környezet szépítése, tisztán tartása. Mit takar ez pontosan?

– A közösségi oldalon külön csoport szolgál arra, hogy összehangoljuk, jelezzük a szemétszedési „miniakciókat”. A pandémia alatt nem szervezünk nagyobb megmozdulást, de ösztönözzük a páros, családi, vagy szóló szemétszedéseket. Bárki, bármikor tehet a környezetünk megtisztításáért. A csoportban egy előtte-utána fotót kérünk, a teli zsák elszállítását a mezőőrünk vagy a városüzemeltetés kollégái intézik.

Horváth Bálint ötletgazda is bekapcsolódott a szemétszedési akcióba
Fotó: Horváth Bálint

A környezetvédelemhez kapcsolódóan szállópormérő hálózatot alakítottak ki. Hogyan kell ezt elképzelni a gyakorlatban?

– A házilag összeállított berendezések jó megközelítést adnak az eredményekhez, de persze nem hitelesítettek. Auth Gábor prototípusa alapján az egyik tanácsadónk, Szabó Gyula rakta össze a készülékeket. Van az egyik iskolánál és az óvodánál, valamint egy magánháznál is, az eredményeket bárki nyomon követheti online. Kicsit a páratartalom bezavar, de látszik, hogy a vidéki települések egyik legnagyobb problémájának számító „vidéki szmog”, a szemét, a hulladék eltüzelése nagyon terheli a környezetünket. Ezen kell – főként edukációval – változtatni.

A program keretében a társadalmi együttélés szabályainak ismertetését Okos Bagoly segíti. Mi az, ami korábban problémát okozott, és mi a megoldás?

– Ez még egy teljesen új akció. A cél, hogy lazábban, de határozottan mutassunk rá a renitens viselkedési formákra, amik zavarják a józan többséget egy-egy szomszédságban. Elsősorban az online térben szeretnénk kommunikációs kampányt folytatni: ne vágjunk füvet a gyerekek alvásidejében, ne tüzeljünk hulladékkal, ne dobáljuk el a szemetet, vágjuk le a járdára kihajló ágakat, és a többi. A problémák a legtöbb településen hasonlatosak. A fejekben is el kell kezdeni rendet tenni. A lényeg, hogy legyünk olyanok, mint Okos Bagoly, aki a „mintaszomszéd”.

A SMARTonvásár fórum keretében a lakók is tehetnek észrevételeket, javaslatokat különböző témakörökben. Az eddigiek alapján mire van igénye a martonvásáriaknak?

– A „Legyen-e több köztéri kuka?” szerintem örök kérdés. Én sokakkal együtt azt vallom, hogy csak csikkgyűjtők kellenek, viszont az üzletekhez és a közlekedési csomópontokba érdemes hulladékgyűjtőt kihelyezni, az utcákra többet nem. Az embereket rá kell venni, hogy ha odáig elvitték a szemetüket, akkor vigyék is haza vagy a munkahelyükre. Ahogy az erdőből is haza kell hoznia mindenkinek. Ráadásul pluszfeladat a városüzemeltetésnek a rengeteg kuka ürítése. A szemét azé, aki megtermelte!

Van a projektnek meghatározott időtartama vagy folyamatos lesz?

– Én azt remélem, sokan bekapcsolódnak az akcióinkba és folyamatosan meg tudunk újulni. Rövid riportokat is szeretnénk majd készíteni helyi cégekről, érdekes emberekről és helyekről. Bevonni és tájékoztatni kívánjuk a helyi közösséget. Talán ez a legfontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában