szépek és hasznosak

2021.04.13. 18:00

Egyes növényekkel hatékonyan elűzhetjük a felbukkanó kerti kártevőket

A több hónapos kerti munkát egy szempillantás alatt tönkretehetik a környék állatai, rovarjai. A megelőzéshez vegyszerek helyett használhatunk természetes megoldásokat is, amelyek nem csak hatékonyak, szépek is.

héjj vivien

A rozmaringot elsősorban fűszernövényként ismerjük, de számos bogár irtózik az illatától

Fotó: Shutterstock

Amikor a paradicsomok szomorúan, összeaszalódva csüngnek, bizony a gazdák arcán sem őszinte a mosoly. Ilyenkor legtöbben azonnal a permetezőszerek után nyúlnak, próbálják menteni a menthetőt.

Azonban mielőtt felnyitnánk a permetszer flakonját, érdemes esélyt adni a növényeknek is, ugyanis egyes fajok nem csak színpompás díszként tetszelegnek a kertben, rendkívül hasznosak is egyes kártevőkkel szemben, így képesek megvédeni a veteményest.

Ahány kert, annyi kártevő, így nem árt tudni, melyik növény hatékony az adott garázdálkodóval szemben, így a természet segítségével biztonságban tudhatjuk a féltve őrzött ágyásokat.

A rozmaringot elsősorban fűszernövényként ismerjük, de számos bogár irtózik az illatától
Fotó: Shutterstock

A bársonyvirág, vagy közismert nevén büdöske nevét különös illata adja. Ezt kevés állat és rovar képes elviselni, így hatékonyan elűzi a nyulakat, a leveleket rágcsáló moly- és levéltetveket, a krumplibogarakat és a molylepkéket is. Ültetésével megóvhatjuk többek között az uborkákat, a tök- és dinnyeféléket, valamint a babot is.

A rozmaringot legtöbben konyhakerti fűszernövényként ismerik. Habár főzés során nagy hasznát vehetjük, számos bogárfaj irtózik az illatától. Néhány bokor rozmaring garantáltan távol tartja a babbogarakat, a sárgarépalegyeket, a káposzta-bagolylepkéket, valamint a meztelen és az éti csigákat is.

Igen gyakori jelenség a vakondok felbukkanása, sok kertben bosszúságot okoznak a földben élő teremtmények. Nárciszok ültetésével színpompás virágoskertet varázsolhatunk, ráadásul mivel a fehér és a sárga fajtája is mérgező – kiváltképpen a hagymájuk –, a vakondok is messziről elkerülik majd a növényt, és ezáltal a kertünket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában