csökkenti a fertőzések kockázatát

2021.04.14. 15:00

Csecsemőknek is ajánlott a D-vitamin

Az talán már nem újdonság, hogy a magyar emberek nagy része a tél végére D-vitamin-hiány­ban szenved, ami nem jó, hiszen a D-vitaminnak többek között az immunrendszer erősítésében is fontos szerepe van. Ám gyermekeink D-vitamin-tartalékára odafigyelni talán a sajátunkénál is fontosabb.

FMH/MDOSZ

Figyeljünk gyermekeink vitamintartalékára!

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A D-vitamin nem vitamin, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik egy szteránvázas hormon. A 21. századig a D-vitamint elsősorban a kalcium és a csontok egészségének szabályozásában s az angolkór megelőzésében játszott szerepéről ismerték.

Az elmúlt húsz évben azonban számos kutatás zajlott és zajlik ma is a vitamin hatásai kapcsán, amelyek kimutatták, ez az anyag szabályozza az immunsejtek működését, és általában csökkenti a gyulladást. A D-vitamin erőteljes epigenetikus szabályozó, amely több mint 2500 gént befolyásol, és a legsúlyosabb kórképek tucatjaira van hatással, beleértve a daganatos megbetegedéseket, a cukorbetegséget, az akut légúti fertőzéseket és az autoimmun betegségeket is, mint például a sclerosis multiplex. Hiánya tehát bizonyítottan számos egészségügyi problémához vezet.

Figyeljünk gyermekeink vitamintartalékára!
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Gyermekkorban a csúcscsonttömeg kialakulása miatt van kiemelt fontossága az ideá­lis D-vitamin-ellátottságnak. A vérben keringő D-hormon legfőbb szerepe a megfelelő kalciumellátottság biztosításában van. A D-vitamin hosszú távú hiánya a jól ismert, csontrendszerre gyakorolt hatásain túl növeli a krónikus betegségek kockázatát is, gyermekeknél többek között metabolikus szindrómával – elhízás, magas vérnyomás, szénhidrátanyagcsere-zavar, kóros vérzsírszint – jár együtt.

Magzati, csecsemő- és kisgyermekkori D-vitamin-hiányban a nem gyógyítható 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata jelentősen fokozódik. Ez a vitamin a fertőzésekkel szembeni védekezésben az immunválaszt több ponton fokozza. Vannak már bizonyítékok arra vonatkozóan is, hogy magasabb szérumkoncentrációja a Covid-19 csökkent kockázatával és súlyosságával jár.

Kisgyermekeknél az őszi-­téli hónapokban mindenképpen szükséges a D-vitamin-pótlás, a folyamatos, télen-nyáron történő pótlás pedig akkor ajánlott, ha a gyermeket nem éri rendszeresen napsugárzás. A javasolt napi bevitt mennyiség életkortól függő: csecsemőknél 400–1000 nemzetközi egység (NE), gyermekeknek 1 és 6 éves kor között 600–1000 NE, 6 év felett 600–1000 NE, serdülőknek napi 800–1000 NE bevitele javasolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában