POFONEGYSZERŰ RECEPTEK

2021.03.14. 07:05

Kozmetikai csodaszerek a konyhából: szépítkezzünk otthon!

Néhány kiváló recepttel készültünk azok számára, akik nemcsak a szervezetüket, de egyúttal a pénztárcájukat és a környezetüket is kímélni szeretnék szépségápolás közben.

Vadász-Tari Nóra

Forrás: Shutterstock

A szépségnek ára van – nem csak átvitt értelemben, számszerűen is. Minden alkalommal megtapasztaljuk ezt, amikor fizetni készülünk a drogériákban. Választék és minőség tekintetében nem panaszkodhatunk, a pénztárgépen megjelenő végösszeg azonban kijózanító. Biztos, hogy szükségünk van minden egyes termékre, amit a kasszaszalagra helyeztünk?

Érdemes végiggondolni, hiszen pofonegyszerű és filléres házi praktikák segítségével sok esetben kiválhatjuk az előre csomagolt kozmetikumok megvásárlását. „Csináld magad” szépségápolással ugyanakkor nemcsak a pénztárcánkat kímélhetjük, hanem bőrünket, szervezetünket is. Hab a tortán, hogy ezzel a módszerrel szinte alig termelünk hulladékot, így egyúttal a környezetvédelem ügyét is felkaroljuk. – A növényi eredetű táplálékok jó része a fogyasztáson túl szépségápolási célra is alkalmas. Méregdrága kozmetikumok helyett csekély ráfordítással beszerezhetjük az alapanyagokat az élelmiszerboltokban, zöldséges üzletekben és gyógyszertárakban. Az általam javasolt pakolások és olajok kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak, tele vannak jótékony hatóanyagokkal, és kemikáliáktól mentesek – hangsúlyozta portálunknak Tapsonyi-Doros Beáta mesterkozmetikus, aki beszélgetésünk alkalmával néhány receptet is előhúzott a tarsolyából.

Kézkrém helyett krumpli és zabpehely

A gyakori kézmosások és fertőtlenítések időszakát éljük, így kénytelen-kelletlen beletörődtünk, hogy kézfejünkön folyton húzódik a fehérre száradt, megviselt bőr. Hosszan tartó megkönnyebbülést nyújthatnak az alábbi pakolások, melyeknek hozzávalói megtalálhatók egy átlagos háztartásban.

Fél evőkanál kókuszolajhoz másik fél evőkanál natúr joghurtot, 1 teáskanál aloe vera gélt, valamint 1 tojást keverve hidratáló hatású masszát kapunk. Ezt kenjük a kézfejünkre, húzzunk rá egyszer használatos kesztyűt, majd legkevesebb 20 percig hagyjuk, hogy a kence kifejtse jótékony hatását. Amennyiben nem zavar alvás közben, úgy egész éjszakára is maradhat.

Fotó: Shutterstock

Ki gondolta volna, hogy krumplival is felvehetjük a harcot a puha kezekért? – Szinte csodát tesz és rövid időn belül elkészíthető a krumplis pakolás. Csupán meg kell főzni egy burgonyát, összetörni, hozzákeverni két evőkanál olajat, majd felvinni a kezekre. Ezután legalább 15 percig ne mossuk le, így a bőrnek lesz ideje, hogy magába szívja a tápanyagokat – avatott be Tapsonyi-Doros Beáta, aki azoknak is előrukkolt néhány további recepttel, akik inkább mellőznék a krumplifőzést.

A mézes-joghurtos kézpakolás még az előzőnél is gyorsabb lehetőséget nyújt a kezek regenerálódására. Keverjünk össze 2 evőkanál cukrot 1 evőkanál mézzel, 1 tojással és 1 evőkanál natúr joghurttal. Miután felvisszük, hagyjuk hatni legalább 15 percig.

Zabpelyhet általában reggelizéshez vásárolunk, pedig a gyomrunkon túl repedezett kézbőrünk is hálás lenne érte. Bőrtápláló masszát kapunk, ha 3 evőkanál zabpehelyhez 1 evőkanál tejet, 1 evőkanál kókuszolajat és 1 tojást keverünk. A pakolás fölé kesztyűt húzunk, majd 20 percig pihentetjük a kezeinket.

A körömápolás legalább akkora kihívás mostanság, mint a kézbőr hidratálása. A mesterkozmetikusnak azonban ehhez is akad egy hatékony házi fortélya. – Repedezett, bordás, vékony és könnyen betöredező körmök felületére is akad otthoni megoldás. A javasolt hozzávalók könnyen beszerezhetők a drogériákban és gyógyszertárakban. Egy tálba 2 evőkanál ricinusolajat, 1 evőkanál avokádóolajat, 1 evőkanál olívaolajat és 1 teáskanál citromlevet öntünk, majd mindezt összekeverjük és lezárható üvegbe adagoljuk. Ecsettel vagy fültisztító pálcikával felvisszük a körömre és a körülötte lévő bőrfelületre, jól bemasszírozzuk, végül 10 percet várunk, míg beszívódik. A felesleget langyos vízzel eltávolíthatjuk. Ezt a kúrát hetente kétszer megismételhetjük, extrém száraz körömágybőr esetén akár naponta egyszer is.

Olló helyett méz, tojás és olíva

A selymes tapintású haj titka nem feltétlenül a samponreklámokban rejlik, elegendő lehet benyúlni érte a hűtőbe.

Amennyiben hajmosás előtt összedobunk egy tojásos-olívás pakolást, úgy hajunk az ismerős szlogen üzenete szerint „új életre kelhet”, kivéve, hogy ezúttal nem flakonból érkezik a megoldás. Apránként adagoljunk 2 evőkanál olívaolajat egy tojássárgájához, és verjük fel, majd adjunk az így kapott sűrű masszához egy kevés tejet, hogy kenhető legyen. Nedves hajra vigyük fel, ahol egy órán át is maradhat, hogy minél hatásosabb legyen.

1 tojássárgája és 3 evőkanál méz keverékével (hosszú haj esetén dupla adag) 60 perc alatt, vagy 3 evőkanál méz és 3 evőkanál olívaolaj elegyével 30 perces hatóidő alatt hasonló hatást érhetünk el.

Olajokkal felvértezve

Jótékony hatású olajokat gyakorlatilag a teljes testfelületen használhatunk. – A sokat emlegetett olívaolaj segít regenerálni a száraz, érzékeny bőrt, E-vitaminban gazdag, és alkalmas a ráncok csökkentésére. A szőlőmagolaj pedig kifejezetten érett, száraz bőrre ajánlott, ismert antioxidáns hatásáról. A kókuszolaj ásványianyag-tartalma figyelemre méltó, és védi a bőrt a gyors öregedéstől. E-vitamint a mandulaolaj (puhít, hidratál), valamint a jojobaolaj (A-vitaminban is gazdag, zsíros bőr ápolására alkalmas) is nagy mennyiségben tartalmaz – sorolta Tapsonyi-Doros Beáta, aki végezetül egy háromféle olajból álló hajápoló csodaszer titkát is megosztotta velünk. – Egyenlő arányban keverjünk össze ricinus-, olíva- és kókuszolajat, majd 30-60 percen át hagyjuk hatni a vizes hajon. A hajszárítótól és időjárási viszontagságoktól megviselt frizuránk garantálta meghálálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában