Kockából L alak

2021.03.29. 15:00

Közel száz, díjmentesen elérhető lakóháztervet tartalmaz a Nemzeti Mintaterv Katalógus oldala

Családi házak tervdokumentációi érhetők el díjmentesen a Nemzeti Mintaterv Katalógus weboldaláról. Cél a Magyar falu programhoz kapcsolódóan a lakossági építkezések támogatása, az épített környezet minőségének növelése.

Majer Tamás

A ház hátsó részén közös konyha és étkező épülne, s egy terasz is elfér Fotó: katalógus

– Egy tájegységi karaktereket is hordozó családi ház terv adatbázist fejleszt a Miniszterelnökség és szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont. Az alkalmazásnak köszönhetően a magyar családok olcsóbban és gyorsabban szerezhetnek be szakmailag elbírált, műszakilag ellenőrzött, helyszíni adaptálásra alkalmas, egyszerű bejelentésre előkészített tervdokumentációt – olvasható a katalógus elején; a tervkereső megtalálható ezen a linken: oeny.e-epites.hu/oeny/nmtk/main.

96 mintatervet töltöttek ide föl a katalógusba, amely számos szempont szerint kereshető. Épületkategória szerint: új épület építése (75 terv), kockaház átalakítása (21 terv). Kereshetünk szükséges szobaszám szerint is: 7 darab 1-2 szobás, 52 darab 3-4 szobás, 34 darab 5-6 szobás terv, továbbá 3 darab 7 szobás terv érhető el. A háztervek alapterülete 60 és 314 négyzetméter között mozog. 60-100 négyzetméter között 27 darab terv, 100-150 között 49 terv, 150-200 között pedig 16 tervet közöl a katalógus. Beépítési módok, tetőforma és a telek lejtése szerint is bogarászhatunk. 34 darab terv mellé írtak becsült bekerülési költséget, mégpedig 33,8 millió és 106,47 millió forint közötti összegben.

A ház hátsó részén közös konyha és étkező épülne, s egy terasz is elfér Fotó: katalógus

Nézzünk egy példát! Egy kockaházat szeretnénk átalakítani, legyen benne 4 szoba, a ház alapterülete haladja meg a 80 négyzetmétert! Oldalhatáron álló beépítés, sátortető, vízszintes, sík telek. No, 4 tervet kínál a katalógus. Az egyiknél ír csak becsült bekerülési költséget. Ez éppen a legkisebb összeg, a már említett 33,8 millió forint. Ebből 91 négyzetméteresre átalakítható a kockaház. Az így átalakított háznak lesz, lenne 3 utcafronti szobája – például 3 háló vagy 2 háló és 1 dolgozó –, s lenne benne egy közel 20 négyzetméteres nappali. Ez mind a „kockán” belül, ahogy a fürdő és vécé is. A ház hátsó részén egy a nappalinál is nagyobb közös konyha és étkezőhelyiség épülne, amely mellett a mintegy 18 négyzetméteres terasz foglalna helyet. A becsült költségvetés részletes. A bontási munkálatokra közel 2,4, a szerkezetépítésre 9, az építészeti és szakipari feladatokra közel 14 milliót becsül.

A belsőépítészet és a beépített bútorok becsült költsége 3, az épületvillamosságé 2,2, a külső munkáké 2,8 millió. Egy másik példa. A legalacsonyabb becsült költségvetésű új épület a katalógus készítőinek számításai szerint 45,83 millió forintból jönne ki. A telekár nincsen benne, ahogy a berendezése sem. Ez a négyszobás, 105 négyzetméteres ház/házterv hosszúkás alakú, sok benne a közlekedőrész. Az utcafronton egy kisebb, hátul egy nagy terasszal bír. Három háló (vagy dolgozó vagy gyerekszoba) alakítható ki benne, egy fürdő vécével, s még egy plusz illemhely. A közepes méretű konyha mögött rajzolja meg a terv a nagy, közös nappali és étkezőegységet. Fedett fatárolót és kazánházat is tartalmaz a dokumentum. Oldalhatáron álló beépítésre, utcára merőleges nyeregtetővel, sík telekre alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában