plüss kommandó

2021.03.19. 15:15

Koraszülöttek életét is megmentheti az összefogás

Magyarországon számos baba idő előtt jön a világra, akiknek azonnali ellátásra van szükségük. A Plüss Kommandó küldetése, hogy az ehhez szükséges körülmények megteremtésében segítse a kórházakat.

Baráth Eszter

Nyilka Ildikó küldetése, hogy a koraszülött apróságon segítsen

Fotó: arch. alapítvány

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Plüss Kommandó kezdeményezésére, több száz támogató segítségével a Fejér Megyei Szent György Kórház koraszülöttosztályának részére is összegyűlt az az összeg, melyből 50 speciális babafészekcsomagot juttatnak el a Fehérváron született piciknek.

A Plüss Kommandó célja, hogy az ország összes koraszülött intenzív osztályát támogatni tudják. Nyilka Ildikó, az Alapítvány az Alapítványokért kuratóriumának elnöke elmondta, a csomagok részét képező textileket orvosok és ápolók segítségével fejlesztette ki.

A babafészek az anyaméh biztonságának érzetét nyújtja a koraszülött piciknek
Fotó: arch. alapítvány

Többek között ilyen a babatámasztó, az ultrahangozáshoz és a lélegeztetőgéphez szükséges aprócska sapka.

– Nagyon sok munka van a projektben. Éjjel-nappal megy a gyártás. A babafészkeket a Boldog család készíti, akikkel együtt a boldogságot is beleszőjük – emelte ki. Így fejlesztésében és gyártásában is száz százalékban olyan magyar innováció segíti az inkubátorban fejlődő babák idegrendszeri és fizikai fejlődését, mely a Semmelweis Egyetem orvosai által megkapta a legnagyobb szakmai elismerést.

Nyilka Ildikó személyes érintettség miatt érezte küldetésének, hogy a lehető legtöbb koraszülött apróságon segítsen.

– Én is koraanyuka vagyok. A lányom, aki ma már alapítója az alapítványnak, annak idején 1270 grammal született ikerterhességből, ma lenne egy 27 éves fiam is. A lányom az inkubátorba gézzel volt kikötözve, ez nagyon megviselt. Ezért szerettem volna minimum százezer baba fejlődését segíteni. Így indítottam el a Koraszülött-hadműveletet – mesélte Ildikó.

Nyilka Ildikó küldetése, hogy a koraszülött apróságon segítsen
Fotó: arch. alapítvány

Elszántságának, kitartásának és támogatóinak köszönhetően már az ország 17 koraszülöttosztályára eljutottak a speciális babafészekcsomagok. Az eszközöket viszont kétévente cserélni kell, hiszen nem létezik olyan innovatív anyag, amely akár 5-10 éven át bírná a magas hőfokon történő mosást és fertőtlenítést. A Plüss Kommandó eddig az inkubátorok belső felszerelését oldotta meg, de nagy tervekkel fordulnak a jövő felé is. A kórházaknak – így a Fejér Megyei Szent György Kórháznak is – szükségük lenne fénytakaróra, mellyel az újszülöttsárgaság kezelhető, valamint Giraffe Shuttle inkubátorra, mely az extrém pici babák túlélésében fontos szerepet játszhat.

A sikeresség egyik legfontosabb kulcsa viszont az összefogás erejében rejlik. Ildikónak – mint mondja – nagyon sokan fogják a kezét, amire a továbbiakban is szüksége lesz, hiszen még sok városban kell a nulláról elindítania és sikerre vinnie a kampányt.

A támogatás lehetősége nem merül ki pénzadományokban, licitekben. A Plüss Kommandó jótékonysági webshopjában bárki vásárolhat plüssöket és babafészekcsomagokat is, akár kórházi, akár otthoni ellátásra. Az ebből befolyt összegből pedig a szervezet újabb eszközöket tud gyártan körforgásban, így egyszerre akár több picinek is segítséget nyújthatunk.

Székesfehérvárnak már sikerült, ebben viszont más olyan városok is szerepet vállaltak, ahová korábban már eljutott a Plüss Kommandó támogatása. Ildikó ezért arra kéri a Fehérváron élőket, segítsenek abban, hogy azokba a kórházakba is eljussanak, ahol még hiányoznak az általuk fejlesztett és előállított termékek. Így a kör bezáródhat, és olyan mértékű összefogás valósulhat meg, amelynek köszönhetően a lehető legtöbb koraszülött baba biztonságos körülmények között kaphat esélyt a teljes és egészséges életre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában