Frissen Fejérből

2021.03.24. 07:05

A krónikus betegek számára kell a vér

Zajlik a IV. Civil Véradás, hétfőn Fehérváron, kedden Sárbogárdon adhattak, szerdán Móron adhatnak vért a jelentkezők, mégpedig a Lovarda utcai régi moziban, 11 és 17 óra között. Kedden Sárbogárdon jártunk.

Majer Tamás

Akár a Covid-oltást követően másnap is lehet vért adni

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Sárbogárdon rendszeresen szoktunk véradásokat tartani. Itt mindig nagyon nagy számban jelennek meg a véradók, általában 50 és 70 fő között. A sárbogárdi művelődési ház nagyon jó helyszín, mert központi helyen van, szeretik a véradók. A Covid alatt sajnos nagyon nehéz biztosítanunk az országos vérkészletet, mivel nem fogadnak minket sem a cégek, sem az iskolák, sem az óvodák, sem pedig a közintézmények, csak és kizárólag a művelődési házakba tudunk menni – mondta el lapunknak Molnár Dorottya, a Magyar Vöröskereszt Fejér megyei vér­adás-szervező koordinátora. – Szinte az összes Fejér megyei településre járunk rotációban véradásra. Függetlenül attól, hogy le vannak állítva a műtétek, amiről ugye mindenki tud, ettől függetlenül a krónikus betegeknek, például a leukémiás embereknek ugyanúgy szükségük van a folyamatos kezelésre, az ő igényeiket látjuk el azzal, hogy mi rendszeresen járunk véradásokra – fogalmazott.

Akár a Covid-oltást követően másnap is lehet vért adni
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Most oltáslázban ég az ország, ezzel kapcsolatban mindig felmerül, adhatnak-e vért: az oltást követő másnap már lehet adni. Aki covidos volt, átesett a betegségen, a tünetmentesség után három héttel jöhet vért adni, ez is fontos szerintem – tette hozzá.

Berdó Erika, a programot szervező megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője elmondta, hogy elsősorban a civil szervezetek tagjai, önkéntesei a megszólítottjai e civil véradásoknak. Persze mindenkit várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában