Környezetvédelem

2021.02.01. 13:00

Ivóvizünk érdekében: ne öntsd ki a használt olajat!

Hazánkban évente több tízezer tonna étolajat használunk fel. A használt sütőolaj sorsa azonban csak ott megoldott (közétkeztetés, vendéglátás), ahol szervezetten folyik elszállítása és feldolgozása. Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a kellő lerakóhelyre – többnyire kiöntjük.

V. Varga József

Ne öntsük ki a használt olajat

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A környezetvédők évtizedek óta bombáznak bennünket felhívásukkal – segélykiáltásukkal. A használt sütőolajat semmiképp se öntsük a lefolyóba, wc-be, kertbe, udvarra! A szelektív hulladékgyűjtésbe a használt háztartási olaj elkülönítése is beletartozik!

Egyetlen liter használt sütőolaj egymillió (!) liter ivóvizet képes beszennyezni, és fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A környezetbe jutva súlyos szennyezéseket okoz: jelentős része a csatornahálózatba kerül, mely dugulást okozhat és leterheli a szennyvíztisztítókat, valamint táplálja az élősködőket és a patkányokat, gátolja a természetes vizek autooxidációs folyamatait. A csatornázatlan területeken gyakran a talajba kerül, ahol károsítja a talajflórát, rontja a talaj légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását. A háztartási hulladék közé öntve növeli annak lebomlási idejét, az állati takarmányba kerülve pedig káros anyagként visszajut a táplálékkörforgásba.

Mit tegyünk hát? – merül fel a kérdés. Ha otthonunkat környezetkímélő és a fenntarthatóságra ügyelő háztartássá akarjuk alakítani, akkor fáradozásaink során egyszerű, de annál fontosabb a használt étolaj összegyűjtése. Amit összegyűjtöttünk, a hulladékudvarokban le tudjuk adni. Vagy számos benzinkuton, bolti üzletláncoknál, szűréstechnológiával foglalkozó cégeknél.

Ne öntsük ki a használt olajat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A gyűjtéshez nem árt tudni néhány alapvető dolgot. A sütőolaj használatát követően várjuk meg, amíg kihűl, és csak utána öntsük gyűjtőedénybe. Célszerű az étolaj eredeti palackjában gyűjteni a használtat, így egyúttal új funkcióra használjuk a régi flakont. A tisztított növényi étolajat általában a biodízel-iparág hasznosítja, de további felhasználási lehetőséget jelentenek a festékgyárak, de szükség lehet rá az aszfalt- és gipszgyártás során is.

A Coop az élelmiszer-kiskereskedelmi szereplők közül elsőként indította el Magyarországon a használt étolaj visszagyűjtését. Szabadbattyánban is minden leadott liter használt étolaj után egy 80 forintos kupont kapunk, melyet tetszőlegesen levásárolhatunk. Sárszentmihályon pedig a gyűjtőcég a Biotrans, mely minden kilogramm begyűjtött használt sütőolaj után 25 forint visszatérítést ad egy, az önkormányzat által megjelölt szervezetnek (óvodának, iskolának, alapítványnak, egyesületnek).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában