„Marad hajam?”

2021.02.20. 13:00

Hajhullás: nőknél a menopauza, a férfiaknál a magas tesztoszteronszint is ok lehet

Hajunk folyamatosan megújul bizonyos időszakokban, főként ősszel és tavasszal tapasztalhatunk intenzívebb hajhullást. Mi az, ami már kórosnak számít, és mit tehetünk hajkoronánk védelme érdekében?

Borsányi Bea

Türelmesnek és kitartónak kell lennie annak, aki hajhullásának a nyomába ered

Fotó: Shutterstock

– A hajhullás mindenkit érint és általában elmondható, hogy életében legalább egyszer az emberek többsége megtapasztalja a komolyabb formáját is. Naponta átlag 60–100 hajszálat vesztünk, ez teljesen normálisnak tekinthető. Komolyabb problémára akkor kell gyanakodnunk, amikor a mennyiség meghaladja a 100-at, ami helyett nem nőnek új hajszálak – vágott a téma közepébe Kervarits Gabriella hajgyógyász, aki rögtön hozzátette, természetesen nem kell számolgatni a kihullott hajszálakat. A komolyabb veszteséget onnan lehet észrevenni, hogy az ember hajkoronája érezhetően ritkul, vagy szinte mindenhol – fésülködéskor a hajkefében, a csapban, reggeli ébredéskor a párnán – hajszálakat talál. A legijesztőbb, amikor az ember kezében marékszám marad haj.

A kóros hajhullásnak is számos megjelenési formája van. Lehet kifejezetten egy területen jelentkező, vagy szétszórt, amikor a teljes hajas fejbőr érintett. Hátterében számos ok állhat, ezért első körben mindenképpen alapos kivizsgálásra van szükség, ami természetesen laborvizsgálatot is magában foglal. Felsorolni is hosszú lenne, milyen betegségek állhatnak a háttérben, de okozhat hajhullást többek között a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése, vashiányos vérszegénység, gócfertőzések (rossz fog, krónikus mandulagyulladás), vagy autoimmun betegségek, így allergia is. A nőknél különösen a menopauza idején figyelhető meg, hogy felerősödik a hajhullás, a férfiak kopaszodásának a hátterében a magas tesztoszteronszint, illetve az öröklött hajlam állhat. És persze hajhulláshoz vezethet korunk népbetegsége, a stressz is.

Amennyiben kiderül, hogy az érintettnek van fennálló alapbetegsége, annak kezelése megoldást jelenthet a hajhullásra is. A haj állapotát ugyanakkor az elfogyasztott élelmiszerek is befolyásolják. Ezért, ha ételallergiánk van – laktóz-, glutén-, tojás-, stb. –, vagy akár csak érzékenyebben reagál a szervezet valamely összetevőre, már az is okozhat hajhullást.

– A hajhullás azon problémák sorába tartozik, amivel szinte mindenki találkozik, de csak kevesen fordulnak vele szakemberhez. Legtöbbször akkor jönnek, amikor már esztétikailag is zavaró a jelenség. Gyakran hangzik el ilyenkor a kérdés: akkor nekem most nem marad hajam? – mondta Kervarits Gabriella, akinek az a tapasztalata, hogy az emberek egyelőre prevenciós – vagyis megelőzési – célzattal nem keresnek fel hajgyógyászt.

Aki hajhullásának a nyomába ered, türelmesnek és kitartónak kell lennie. És persze ez esetben is igaz, hogy mindenki a saját maga legjobb orvosa, hiszen mindenki maga tudja a leginkább, hogy milyen szokásai vannak, mit eszik rendszeresen, esetleg mi nem szerepel az étrendjében, mennyit alszik, hogy kezeli a stresszt és így tovább. Egy szakember segítségével aztán változtatni is tud rajtuk. Sokszor már egy kis külső segítséggel is normalizálódik a helyzet. A haj állapotát megtámogathatják a hajgyógyászok által alkalmazott, gyógyszertárakban és drogériákban nem kapható, magas gyógynövény-hatóanyagú termékek is, amelyek kíméletesek és nincsenek mellékhatásaik. Viszont lassabban is fejtik ki a hatásukat, ezért a kívánt eredmény eléréséhez türelem is kell. A hajhullás problémájának a megszüntetése minden esetben hónapokban, és nem hetekben mérhető.

Türelmesnek és kitartónak kell lennie annak, aki hajhullásának a nyomába ered
Fotó: Shutterstock

– A haj esetében kulcskérdés a kíméletes kezelés is. Lehetőség szerint használjanak minél kevesebb vegyszert! Sokat segíthet a fejbőr vérkeringésének serkentése is. Erre jók lehetnek a koffeintartalmú samponok, de hatékonyabb, ha több összetevője van az alkalmazott terméknek. A hatóanyagok bejutását a fejbőr masszírozásával tovább lehet fokozni. A hajunkat megtámogathatjuk vitaminokkal is. A legjobbak a B-vitaminok, amiket étkezéssel – pl. hajdina, köles – és táplálékkiegészítők formájában is bevihetünk, de mellé szoktuk javasolni C-, és D-vitamin, valamint vas szedését is – sorolta a hajgyógyász.

Az öröklött és az öregedéssel járó hajhullás sajnos nem megelőzhető, viszont a folyamat lassítható, ha az egyes stádiumok időtartamát meghosszabbítjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában