Nem megfelelő táplálkozás esetén szükséges

2021.01.06. 16:00

Vitaminok a várandósság idején

A babavárás időszakában és az arra való felkészülés idején még jobban oda kell figyelniük a hölgyeknek a táplálkozásukra, a vitamin- és az ásványianyag-bevitelre is.

Bokros Judit

A tudatos étkezés segít, hogy meglegyen a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel

Fotó: Török János

Sokan tudatosan készülnek az anyaságra, és így már a teherbe esés előtt elkezdenek például ügyelni a fokozott folsavbevitelre. Ez rendjén is való – derült ki Mészárosné Jaskó Enikő dietetikust kérdezve, aki a kismamák táplálkozására vonatkozó fontos részletekről tájékoztatott.

– Alapvetően minden vitaminból és ásványi anyagból a normál beviteli mennyiség kell, ám van néhány olyan, amelyből többre van szüksége ilyenkor a szervezetnek. A folsavnak bizonyítottan szerepe van a magzati velőcső záródásában. Éppen ezért igen fontos e vitamin az első trimeszter 12. hetéig, sőt már akár az azt megelőző időszakban elkezdhetjük feltölteni a szervezetet. Folsavat jellemzően minden zöld színű növény, zöldség tartalmaz, tehát ha valaki változatosan étkezik, akkor ele­gendő folsav jut a szervezetébe. Azoknak kell jobban odafigyelniük, akik viszonylag egyhangúan táplálkoznak, és ugyanazt a hat-hétféle ételt eszik reggelire, ebédre, vacsorára. Ilyenkor szükség lehet kiegészítésre, például tabletta formájában. A nyomelemek közül kiemelkedő a vas szerepe a várandósság során. Az első trimeszterben még nincs szükség magasabb mennyiségre, ám a második–harmadik periódusban már a duplája kell. A vas vörös húsokkal, de akár fehér húsokból is jól bevihető. Aki vegetáriánus, az bizonyos zöldségből is tud vasat bevinni a szervezetébe, ám annak felszívódásához mindig szükséges a C-vitamin. Ha a kötelező laboroknál az derül ki, hogy a kismama vashiányos, akkor szükség lehet vaspótlásra, akár táplálékkiegészítőkkel.

Ásványi anyagokból több kell kalciumból, magnéziumból, ám ha a négy alapélelmiszerből változatosan fogyaszt a várandós nő, akkor ezekből meglehet a megfelelő mennyiség. A dietetikus kiemelte a teljes kiőrlésű termékek jelentős szerepét, hiszen azokban megmaradnak a maghéj alatt található B-vitaminok, fontos ásványi anyagok. Reggelire vagy vacsorára jól jöhet egy-egy ilyen pékáru, illetve a gyümölcshöz lehet enni egy kis teljes kiőrlésű kekszet. A kalcium egyebek mellett a csontképzésben játszik szerepet. A tejjel, a tejtermékekkel vihető be a legjobban, a tejcukor pedig segíti a felszívódását. Napi fél liter tej vagy ennek megfelelő tejtermék a javasolt mennyiség. A jód is igen lényeges, és ismeretes, hogy a magyar lakosság alapvetően jódhiányos. Erre tehát a várandósoknak is fokozottan kell ügyelniük, érdemes jódozott sót használniuk.

– A D-vitamin pótlása nyáron nem feltétlenül szükséges, ám novembertől a téli hónapokban kell kiegészítés. A mennyiséget azonban javasolt orvossal egyeztetni, különösen a kismamáknak. Ez zsírban oldódó vitamin, tehát nagyon jól hasznosul halolaj vagy tojás fogyasztásakor. A májból is bevihető, körülbelül tíz deka mennyiség az A-vitamin-bevitel szempontjából sem okozhat gondot, nem vezet utóbbi túladagolásához. A magnézium is biztosítható a változatos táplálkozásból, ebből kiegészítés csak orvosi javaslatra szükséges – mondta Mészárosné Jaskó Enikő.

A tudatos étkezés segít, hogy meglegyen a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel
Fotó: Török János

Mondhatni, hogy a kismamavitaminok szedése mára általánossá vált. Nem megfelelő, egyhangú vagy hiányos táplálkozás esetén ez javasolt is. Ha egy nő megfelelően tájékozott a témában, és úgy érzi, hogy helyesen étkezik, akkor valószínűleg nem szorul rá a vitaminok, ásványi anyagok pótlására. Át kell gondolni például, elég halat eszik-e a kismama, fogyaszt-e például olajos magvakat, elég zöldséget, gyümölcsöt. Ám a kezdetekkor akkor is szükség lehet pluszfolsavra.

Aki laktózérzékeny, az akár laktózmentes, hosszan érlelt sajtokkal pótolhatja a kalciumot. A tejfehérje-érzékenyek fogyaszthatnak magasabb kalciumtartalmú vizeket, illetve náluk szükséges az ásványi anyag pótlása. Utóbbi vonatkozik a vegánokra, akiknek szintén javasoltak az étrend-kiegészítők várandósság idején.

Energiában egy kismamának összességében átlagosan 150 kcal (például egy zsemle sovány felvágottal, vajjal) többlet kell az első trimeszterben, a harmadikban pedig 300 kcal. Továbbra sem igaz tehát az, hogy a várandósoknak kettő helyett kell enniük…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában