Porszemek a levegőben

2021.01.19. 13:20

Mikor van szmogriadó, és mi a jelenlegi helyzet Fejér megyében?

A levegőben mérhető szálló por koncentrációja, azaz a szmog mértéke az emberi szervezet egészségét is jelentősen befolyásoló tényező. Nem véletlen, hogy folyamatosan mérik az értékét, s ha túl koncentrált, akkor szmogriadót rendelnek el. Ez a jelenlegi adatok szerint messze van, Fejér megye legtöbb területén jelenleg „tűrhető” az állapot.

S. Töttő Rita

Téli hajnal Székesfehérváron. A szálló por koncentrációját emeli a füst, a közlekedés s az ipari tevékenység is

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Gyakran hallani az időjárás-jelentések során, hogy a „szálló por koncentrációja” milyen értéket mutat egyes településeken. Ennek jelentősége az, hogy a levegőbe kerülő finomszemcsés anyagok irritáló hatásúak, sőt hosszú távon betegséget is okozhatnak. Minél kisebb méretűek a levegőben szálló szemcsék, annál könnyebben bejutnak a szervezetbe, a tüdőbe, és annál nagyobb eséllyel rakódnak ott le – s okoznak kellemetlen tüneteket: fulladást, allergiát, legrosszabb esetben tüdőrákot.

Téli hajnal Székesfehérváron. A szálló por koncentrációját emeli a füst, a közlekedés s az ipari tevékenység is
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A hétfői adatok szerint Székesfehérváron köbméterenként 34, Enyingen és Csákváron 22, Ercsiben 25, Sárbogárdon 26, Dunaújvárosban pedig 10 mikrogramm szállópor-koncentrációt mértek kora délután (a legszennyezes.hu oldalán feltüntetett adatok alapján). Az egészségügyi határérték 24 órás átlagban 50, éves szinten pedig 40 mikro­gramm köbméterenként. Ha a napi átlag egymás utáni napokon meghaladja a 75 mik­ro­grammot, akkor arról az érintett önkormányzatoknak tájékoztatást kell kiadniuk, hogy azok, akik érzékenyek a szálló porra, megtehessék a szükséges intézkedéseket. Szmog­riadóra pedig a gyakorlatban akkor kerül sor, ha egymást követő napokon 100 mikrogramm feletti értéket mérnek, és a meteorológiai előrejelzések sem ígérnek változást, tisztulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában