Az élő bolygó küldetés

2021.01.30. 16:00

Földünk vészjelzésekkel figyelmeztet bennünket

Ma már nem csupán az újra és újra hangoztatott biológiai sokféleség csökkenésével, fajok és populációk eltűnésével, visszaszorulásával kell szembenéznünk, hanem a természet rendjének, az élő rendszerek működésének megbomlásával is.

V. Varga József

Az előttünk álló út. Ember és természet harmóniában éljen egymással

Fotó: WWF

Miközben a világ korunk legsúlyosabb globális természeti katasztrófáját éli, a 2020-as Élő Bolygó-jelentés egyértelmű bizonyítékot ad arra vonatkozóan, hogy a természet felbolydult, és Földünk vészjelzésekkel próbál figyelmeztetni bennünket. Az emberiség természetromboló tevékenysége egészségünkre, és életünk minden területére tragikus hatást gyakorol.

– A WWF (Természetvédelmi Világalap) jelentése a helyzet súlyosságát tények és adatok sokaságával igazolja – fejtette ki Lendvai Gábor biológus, ökológus. – Felvázolja annak lehetőségét is, hogy a bolygó léptékén hogyan lehetne a helyzet romlásának egyre gyorsuló ütemét lelassítani, majd a folyamatot megfordítani. Hogy mit kéne az egész emberiségnek tennie ahhoz, hogy ne a saját, vagy az unokáinak sírját ássa tovább, hanem élhető jövőt biztosítson számukra.

Az előttünk álló út. Ember és természet harmóniában éljen egymással
Fotó: WWF

A korábbi jelentések ugyanúgy vészharangokat kongattak, mint a mostani, de úgy tűnik, eddig hiába. Pedig a tények, a tudományos alapossággal, óriási munkával összegyűjtött adatok egyértelműen mutatják, nagy a baj. Nem arról van szó, hogy egy maroknyi része az emberiségnek szentimentális indíttatástól vezérelve morális kötelességének érzi a segítségkiáltást. Sokkal inkább arról: ismét átléptünk egy határt, bizonyságát adva annak, hogy képtelenek vagyunk szembesülni saját tevékenységünk valódi következményeivel.

– Ha komolyan vesszük a figyelmeztetést, először a saját házunk táján kéne söprögetni, és céltudatosan megteremteni a fenntarthatóság eléréséhez szükséges feltételeket. Ma már világos, hogy egy fenntartható módon működő társadalom és gazdaság hiányában esélyünk sincs arra, hogy megállítsuk a természet hanyatlását, a biológiai sokféleség csökkenését és a természeti rendszerek működési zavarait, végeredményben annak a közegnek a végzetes tönkretételét, ami létalapjainkat jelenti. A fenntarthatóság megteremtése feltétele az ökológiai katasztrófa elkerülésének. Ha ennek érdekében nem tesszük meg mindazt, amit lehetőségeink és képességeink szerint megtehetnénk, nem csinálunk mást, mint fejünket a homokba dugva és saját pillanatnyi jólétünket önző módon előtérbe helyezve fosztjuk meg utódainkat az emberhez méltó élet feltételeitől – hangsúlyozta Lendvai Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában