Ökoport

2021.01.16. 10:00

Dobozolunk, csomagolunk – Hogyan csökkenthetjük a keletkezett szemetet?

Gyakorlatilag a műanyag csomagolások világát éljük, melynek köszönhetően naponta állítjuk elő a műanyag hulladékok tömkelegét. Hogyan csökkenthetjük mégis a keletkezett szemetet? Mivel válthatók ki az eldobható csomagolások? Erre kerestük a választ.

S. Töttő Rita

Környezetbarát megoldások ételszállításra: a saját üvegdobozok most háttérbe szorulnak, de vannak komposztálható tárolók az éttermekben

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A járványhelyzet idején még nehezebbé vált a műanyag dobozok kiváltása azok számára, akik gyakran oldották meg étkezéseiket éttermek, menzahelyek kínálatából.

Ma ugyanis nincs helyszíni fogyasztás, mindent dobozokban kaphatnak meg a fogyasztók. A műanyagok termelése azonban nem tesz jót a környezetünknek, ezért érdemes környezettudatosan gondolkodni ezen a téren is.

Tóthné Balázs Kata, a Sárrét ökokör vezetője azt mondja, hogy érdemes megfigyelni, milyen dobozokat választanak a vendéglátóhelyek az ételek porciózására. – Ahol lebomló, komposztálható változatot, azt általában olvashatjuk is a dobozon. A sima műanyagokat pedig otthon hasznosíthatjuk újra. A habos anyagból készült dobozokat azonban kerüljük! – hívja fel a figyelmet Kata, azok ugyanis nem komposztálhatóak.

Környezetbarát megoldások ételszállításra: a saját üvegdobozok most háttérbe szorulnak, de vannak komposztálható tárolók az éttermekben
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Az iskolai, munkahelyi szendvicsek csomagolására pedig használjuk a méhviaszos csomagolót vagy a pool anyaggal bélelt textilszalvétákat, melyeket patenttel lehet összekapcsolni! Az előbbi, mondja Kata, télen ideális, mert a méhviasz nagy melegben könnyen olvad, valamint ha elszakad, komposztálható. A pool anyagos pedig akkor használható megfontoltan, ha tényleg több százszor alkalmazzuk, hiszen a műanyag miatt nem tehető később komposztba. – A poollal belül bélelt csomagolás környezetvédelmi szempontból vitákat vált ki, mert a gyártása környezetszennyező. De ha arányaiban nézzük, akkor a napi alumínium vagy műanyag csomagolásoknál, melyeket minden nap kidobunk, mégiscsak sokkal környezetkímélőbbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában