Koronavírus Fejérben

2020.11.20. 14:45

Kormányinfó: a kemoterápia sürgősségi ellátás, nem maradhat el a koronavírus miatt

A rákos betegek kemoterápiás ellátása nem szenvedhet hátrányt a koronavírus-járvány miatt – erősítette meg a Fejér Megyei Hírlap kérdésére a csütörtöki kormányinfó sajtótájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Osváth Sarolta

Forrás: Pixabay

Arra kértünk választ a kormányinfón, milyen protokoll szerint kell eljárni a rákos betegek esetében, ugyanis konkrét esetről tudunk, hogy a kemoterápiás kezelés azért maradt el, mert a beteg koronavírusos lett.

Gulyás Gergely lapunknak adott válaszában kifejtette: – A sürgősségi ellátást nem lehet elhalasztani, így csupán a járványhelyzet miatt a rákos betegek kezelése semmilyen késedelmet nem szenvedhet. Az említett esetben azonban másról van szó – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter –, mivel a kemoterápiás kezelés azért maradt el, mert az onkológiai ellátásban részesülő rákos betegre fokozott veszélyt jelent, ha a szervezetét amúgyis megterhelő kemoterápiára akkor kerül sor, amikor a koronavírus-fertőzés miatt legyengült állapotban van. Kifejezetten az orvosi protokoll szerint halasztják el a kemoterápiás kezeléseket, különösen, ha a fertőzés súlyos tünetekkel is jár. A halasztás egyértelműen a beteg érdeke, nincs összefüggésben az ellátás feltételeinek vagy az egészségügyi személyzetnek a hiányával – tette hozzá a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában