ételhős a gyerekek szemszögéből

2020.10.14. 07:50

Éhünk csillapítói – Rajzpályázatot hirdetett az ENSZ

November 6-ig tart az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete által kiírt, az október 16-i élelmezési világnaphoz kapcsolódó, gyerekeknek és fiataloknak szóló rajzpályázat.

Majer Tamás

Ételhős szupersztárok legyenek a rajzok modelljei, például akár a hentesek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egészen pontosan november 6. déli 12 óráig lehet online feltölteni a rajzokat, a zsűrizés majd aztán jön.

– Ha 5 és 19 év között vagytok, engedjétek szabadjára a fantáziátokat és rajzoljátok, fessétek le a kedvenc „ételhősötöket”! A világ tele van ilyen hősökkel – a gazdálkodóktól, az élelmiszerbolti eladókon és az élelmiszerbankokon át a köztisztviselőkig hosszú a sor, akik az olyan kihívások ellenére is, mint a koronavírus-járvány, keményen dolgoznak, hogy az étel eljusson a termelőktől az asztalunkig. Ünnepeljük az erőfeszítéseiket az élelmezési világnapon! – olvasható a felhívás magyarra fordított szövegében az ecolounge.hu oldalon.

Az említett weblapon megtalálható az élelmezési világnap angol nyelvű foglalkoztatókönyve, amelyben számos, a témát feldolgozó illusztráció található. Az egyik – inspirációt, ötletet adó – grafikán az étel, a gyümölcs útja követhető végig. A banánt a fákról leszedő dél-amerikai vagy afrikai helyi munkások kellenek bizony. A teherautó, ami a termelőktől raktárakba, s onnan pedig a repterekre szállítja a finom gyümölcsöt, ugyanúgy kellenek mind, szükségünk van rájuk. Aztán kell a pilóta is, aki a repülőt vezeti, s nem vitás, kell a repülő is, amely legyőz ezer és ezer kilométert. Majd kellenek az eladás helyéhez közeli kis üzemek, illetve gyűjtőraktárak is, s végül az élelmiszerboltok, ahol megvásárolhatjuk az egzotikus, de ma már mégis mindennapos déli gyümölcsöt. Jellemző a banán fontosságára, kedveltségére, hogy egyes áruházakban, ahol számokkal jelölik a mérlegeknél a zöldség-gyümölcs árukat, a banán az 1-es szám alatt szerepel.

Ételhős szupersztárok legyenek a rajzok modelljei, például akár a hentesek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Persze lehet más is a rajzoló, illetve nevező gyermek vagy fiatal ételhőse. Lehet egy nyugágyon napozó paradicsom, szemmel, szájjal, fülekkel. Vagy egy csapat mezőgazdasági munkás, paraszt, ha ugyan még él e szónak az igazi, nem bántó, nem sértő jelentése. A világhálón elérhető kis füzet töméntelen halat hálóval kifogó halászokat is megjelenít, ahogy kertészeket és a mezőgazdaság tudományát tanító mestereket egyaránt. Ezeken a példákon túl is szabad a pálya, szabad a fantázia!

Véleményünk szerint akár a székesfehérvári Liszt Ferenc utcán „sétáló” fertályos asszony, Kati néni szobra is ihletadó lehet, igazi ételhősmodell ő; Kocsis Balázs szobra! Vagy egy helyi őstermelő, aki egy Fejér megyei településen árulja a paprikát, paradicsomot, zellert, nos, szerintünk ő is igazi ételhős szupersztár!

A felhívásból kiderül, hogy korosztályonként értékelik a versenyzőket, három csoportra bontják az 5–19 éves fiatalokat. Vagyis három győztes alkotást választ ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) zsűrije. Az eredményt idén decemberben hirdetik ki.

A rajzokról készült fényképpel, vagy szkennelt változatukkal lehet nevezni, mégpedig a http://www.fao.org/world-food-day/contest/en/ linken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában