Koronavírus Fejérben

2020.10.20. 14:00

Egyre több a Fejér megyei idősgondozók dolga, de még győzik

Egyre több család kénytelen szembesülni azzal, hogy idős, beteg hozzátartozó gondozásával kell megbirkóznia. Ez is a járvány egyik következménye.

Tihanyi Tamás

Az egyébként is nehéz helyzetet súlyosbítja a családok számára a gondozáshoz szükséges anyagi háttér megteremtése

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A koronavírus-járvány második hulláma idején a házi segítségnyújtás rendszere egyelőre teljesíti a vele szemben támasztott elvárásokat, az idős emberek nem maradnak gondoskodás nélkül otthonukban ­– szögezte le lapunknak Kereskedő Emőke, egy olyan cég munkatársa, amelyik gondozók felkészítésével foglalkozik.

– Könnyebb a helyzetünk most, mint tavasszal, mert a vírus első hulláma alatt gyakorlatilag korlátozva volt az idősek számára a bevásárlási idő, a kijárás, így a vásárlás a családtagokra, szociális gondozókra hárult. Fel kellett mérni, milyen alternatív gondozási formák állnak egy-egy család rendelkezésére, a higiéniai előírások fokozott betartását pedig meg kellett tanítanunk a gondozóknak és a családtagoknak.

Ma ilyen probléma egyelőre nincs, hiszen nem vezettek be kijárási korlátozást. Az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy vigyázniuk kell, megtanultak együtt élni a vírussal és jobban figyelnek az idősekre.

Az egyébként is nehéz helyzetet súlyosbítja a családok számára a gondozáshoz szükséges anyagi háttér megteremtése
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A kórházi ágyak szabadon tartása miatt azonban nőtt az otthonukban 24 órás felügyeletet igénylők száma. A családok erre még mindig nincsenek felkészülve. Mindig pánikot okoz a családban, a koronavírus-járványtól függetlenül, ha az idős, beteg hozzátartozót váratlanul hazaadják a kórházból. A családok általában tehetetlenül állnak az ilyen probléma előtt, az idősotthonok nagy részében ráadásul többéves várólistára számíthatnak – fogalmazott Kereskedő Emőke.

A külföldről Magyarországra eddig átjárt gondozók a határzár miatt otthon ragadtak, így jelenleg a rászorult családoknak meg kell keresniük azokat a magyarországi gondozónőket, akik vállalnak huszonnégy órás felügyeletet. Az egyébként is nehéz helyzetet súlyosbítja a családok számára az anyagi háttér megteremtése, a gondozási tér előkészítése.

– Irodánk idősgondozókat képez, de még mindig nincs annyi jelentkezőnk, hogy azonnal minden igényt ki tudjunk elégíteni. Ráadásul egyre több az olyan demens beteg, akinek a gondozásához olyan házi ápoló szükséges, aki tisztában van a demencia alapvetéseivel. Ezért építettük be a képzéseinkbe mi is a minőségi demensbeteg-gondozást. A családoknak azt tanácsolnám, tudatosan készüljenek fel az ilyen időszakra, hiszen ez az élethelyzet a járványtól függetlenül bármikor bekövetkezhet. Addig, ameddig van lehetőségünk erre, beszéljük meg a fontos kérdéseket idős családtagjainkkal, így nekünk is könnyebb, mert nem kell egyedül döntenünk. Kérdezzük meg, ha oda kerül a sor, hol szeretnének élni, egyedül az otthonukban házi gondozás mellett, vagy inkább intézményi elhelyezésre vágynak. Utóbbi esetben időben térképezzük fel a közelebb lévő idősotthonokat. Tisztázni kell a pénzügyi lehetőségeket is, például azt, hogy mennyibe kerül majd a gondozás. És a legfontosabb: mindig tartsuk tiszteletben az emberi méltóságot! – javasolta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában