Szűrőkamion a téren, előadások online az Alzheimer-világnapon

2020.09.22. 07:00

Egészségvédelmi program az Alzheimer-kór világnapján: adj egy esélyt az éveidnek!

Hazánkban mintegy 250 ezer ember él demenciával, az érintettek száma, a hozzátartozókkal együtt, meghaladja az egymillió főt. Az Alzheimer-világnapon, Adj esélyt az éveidnek! jelmondattal hétfőn tartotta rendezvényét az Interprofesszionális Demencia Alapprogram az Alba Plaza előtti téren.

V. Varga József

Az Alzheimer-világnapon Adj esélyt az éveidnek! mottóval hétfőn tartotta rendezvényét az Interprofesszionális Demencia Alapprogram az Alba Plaza előtti téren. A magyar lakosság átlagéletkora elmarad az európai uniós átlagtól, nemzetünk lélekszáma 10 millió fő alá csökkent, s dobogós helyet foglalunk el több, népegészségügyet érintő megbetegedésben. Éppen ezért nagyon fontos szerepet tölt be az életre hívott program, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, amely segít, hogy minél többen életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül megismerjék egészségi állapotuk alakulását, és még időben felismerjék a megelőzés fontosságát.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Alzheimer-világnap 1994-ben a Nemzetközi Alzheimer Társaság által kezdeményezett és az Egészségügyi Világszervezet által támogatott, minden év szeptember 21-én világszerte megrendezett eseménysorozat. Célja, hogy felhívja a figyelmet az Alzheimer-kór (a kórt Alois Alzheimer bajor ideggyógyász írta le először 1907-ben) veszélyére, visszaszorításának, a tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogás szükségességére.

A világnap fehérvári rendezvényén sajtótájékoztatót tartott Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, Cser-Palkovics András, a megyeszékhely polgármestere, Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, Radnainé Egervári Ágnes, az Interprofesszionális Demencia Alapprogram szakmai vezetője és Vajda Dankovics Gergely, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram programigazgatója a Palotai Kapu téren. A demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások adaptációja: tudásbővítés és érzékenyítés a helyi közösségeken keresztül című projekt fókuszában a megelőzés fontossága áll. Az Alba Plaza előtti téren az egészségvédelmi szűrőprogram kamionja várta az érdeklődőket, ahol az átfogó vizsgálatokon felül demenciaszűrést is végeztek.

Az Alzheimer-világnapon Adj esélyt az éveidnek! mottóval hétfőn tartotta rendezvényét az Interprofesszionális Demencia Alapprogram az Alba Plaza előtti téren.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Alzheimer-kór az idős­kor betegsége, amely a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, elbutulással (demencia), magatartásváltozással, gyors bi­ológiai leépüléssel járó degeneratív kórkép. A szellemi képességek romlásával együtt az önellátás is lehetetlenné válik a beteg számára.

A kór kialakulásának pontos okai ismeretlenek, azonban jelentős szerepet tulajdonítanak a genetikai hajlamnak, a családi előfordulásnak, ami mellett a környezeti tényezők is közrejátszhatnak, mint például a korábbi fejsérülések, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a depresszió. A betegség azonosítására első körben a beteg kórelőzménye, kórtörténete, a családtagok beszámolói, pszichológiai tesztek, valamint képalkotó vizsgálatok szolgálnak segítségül.

Spányi Antal a betegekkel szembeni megértés és türelem fontosságáról is szólt
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Alzheimer-kór kialakulása gyakran megelőzhető önképzéssel, az agyat dolgoztató szellemi tréningekkel; a kór kialakulását elősegítő betegségek megelőzésével (magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek); az egészséges táplálkozással.

Amint elhangzott: Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-től 2030-ig húsz esztendőt fog át. A szűrőkamion oldalán a felirat önmagáért beszél: 20 év, 3000 helyszín, 15 millió vizsgálat, 1 millió látogató, átfogó vizsgálatok, prevenció és életmód-tanácsadás. A népegészségügyi prevenció programja egy évtizede született meg a magyar társadalomért, és 76 szakmai szervezet összefogásával uniós irányelvek alapján működik. A hétfőre meghirdetett előadások, ismeretterjesztő filmek a koronavírus-járványra való tekintettel online voltak követhetők a program honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában