Nem elég a jó szándék

2020.08.02. 14:45

Az idős emberhez le kell lassulni

Amíg nemze­dékek éltek együtt, könnyebb volt az idősek gondozása, mára azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. Öregszik az euró­pai társadalom, egyre többen keresnek segítőt. Hogy lehet megtanulni az idős­gondozást? Kereskedő Emőkét, egy szociális ágazatban dolgozó gondozót, oktatásszervezőt kérdeztünk.

Tihanyi Tamás

Kereskedő Emőke nagyon fontosnak tartja a még meglévő képességek megőrzését

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Milyen ismereteket kap az, aki részt vesz egy képzésen?

– Az időskori betegségek alaptüneteinek kezelését kell elsajátítani. A pelenkázás protokollját, a folyadékbevitelt, a vérnyomásmérést: minden olyasmit, ami szükséges az otthonápoláshoz. Házi gondozásról beszélünk, olyan segítő tevékenységről, amit el lehet végezni egy lakásban.

Gyakori önöknél, hogy valaki azért jelentkezik, mert saját idős édesanyját, beteg testvérét szeretné ápolni?

– Egyre gyakoribb. Hozzátartozóknak is tartunk képzést, és aki elvégzi a tanfolyamot, utólag mindig nagyon hálás. Mert az idősgondozás nagy felelősség, és sokkal könnyebben meg lehet oldani azokat a feladatokat, amelyek korábban nehézséget okoztak.

Kereskedő Emőke nagyon fontosnak tartja a még meglévő képességek megőrzését
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A járvány veszélyeihez való alkalmazkodás beépült valamiként a tananyagba?

– Igen! Mindig nagyon komolyan vettük a higiéniá­val kapcsolatos tudnivalók átadását, de ezt tovább éleztük és sokkal fontosabbnak tarjuk, mint eddig. Az idős ember számára biztonságosabb házi gondozóval tölteni a járványidőszakot, mint egy idősotthonban, ahol többen vannak, ki-be járnak az intézménybe a gondozónők. Ezért én azt mondom, a legjobb, ha valaki egy ilyen helyzetben 24 órás felügyeletet jelentő házi gondozót biztosít a hozzátartozójának.

Milyen követelményeknek kell megfelelniük a jelentkezőknek? Milyen az ideális házi gondozó?

– Az igazán jó házi gondozó nagyon türelmes. Egy olyan világban élünk, amelyben miközben kezeljük a telefont, eszünk és nézzük a televíziót, azaz három-négy dologra figyelünk egyszerre. Egy idős, gondozásra szoruló ember környezetében ezt nem tudjuk megtenni. Azt szoktam mondani, hogy azokat a képességeket kell megőrizni, amelyek még megvannak. Lehet, hogy valaki öt perc alatt meg tudná etetni a gondozottat, mert mennie kell egy másik helyre, vagy éppen más dolga is akadt, ám amíg az idős ember egyedül is el tudja fogyasztani az ételt, akkor azt hagyni kell, még akkor is, ha az másfél órába telik, nehogy elveszítse az önálló evés képességét. Azaz, ha idősgondozással foglalkozunk, le kell lassulnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában