látnivalók

2020.07.25. 07:30

Körbebringázod a Velencei-tavat, és még mást is megnéznél? Adunk pár tippet!

A Velencei-tavat körbeölelő kerékpárút nagyjából 30 km hosszú, tehát kényelmes tempóban és megállókkal egy egész napos, de akár egész hétvégés elfoglaltságot jelent.

Tringli Alexa

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Roman Samborskyi

A Balatoni tókerülővel ellentétben a Velencei-tavi kerékpárút kevés emelkedőt tartalmaz, így a kevésbé sportos életűeket sem terheli meg a túra. Aki azonban nem csak tekerne, de megszakítaná azt néhány sétával, vagy akár egy egész hétvégés programmá alakítaná, azoknak javaslunk néhány látványosságot is.

  • Ha a tó déli oldaláról indulunk, érdemes Agárdról kezdeni, itt a Gárdonyi Géza Emlékházat tekinthetjük meg, melyben az író munkásságát mutatják be. Közvetlenül mellette látható a gárdonyi rönkvár, ami az egri vár kicsinyített mása, valamint a növénykedvelőket egy óriási kaktuszkerttel várja Agárd.

  • Ha Dinnyésnek vesszük az irányt, a Guiness-rekordot beállító Várparkot látogathatjuk meg, és a Madárdal tanösvényt, ami egy természetvédelmi terület, kinyújtóztathatjuk a biciklizéstől elgémberedett lábainkat. Sőt, a Velencei-tó élővilágát is megtekinthetjük az H2O Akváriumházban.
  • [embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hamarosan-nemcsak-a-velencei-to-felszinet-hanem-a-viz-alatti-vilagot-is-megismerheti-a-kozonseg-4063707/[/embed]

  • Pákozdon kihagyhatatlan a világ legnagyobb huszárszobra, Miska, és az ingóköveket is útba ejthetjük. A Katonai Emlékpark és az arborétum remek program kicsiknek és nagyoknak egyaránt! S ha még mindig nem pattannánk bringára, egy kis erdei túrával elérhető az Angelika-forrás is.

  • Innen szögegyenes út vezet minket Velencére, ahol a Korzón akár csobbanhatunk, de a supozást, szörfözést is kipróbálhatjuk. Érdemes megtekinteni a Bence-hegyi kilátót, hiszen ez a legmagasabb pont, ahonnan belátjuk az egész tavat. S ha itt aludnánk, nem döntünk rosszul, hiszen a Top30 belföldi település között szerepel Velence is, ahol a legtöbb éjszakát töltötték a vendégek, méghozzá a 18. helyen áll a KSH szerint.

  • Velencéről pedig hamar visszagurulhatunk Gárdonyra végig a tó mentén, majd Agárdra, a kiindulópontunkra.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában