június 2-től

2020.05.25. 17:50

Újraindulnak a jogosítványhoz szükséges közúti elsősegélynyújtó vizsgák

A járványügyi korlátozások fokozatos feloldásával a Magyar Vöröskereszt június 2-től újraindítja a hazai közúti elsősegélynyújtó vizsgáztatást.

feol.hu

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt időszakban a Magyar Vöröskereszt Elsősegélynyújtó Munkabizottsága a vizsgáztatásban aktív szerepet vállaló szakemberek bevonásával kidolgozta és jóváhagyta a közúti elsősegélynyújtó vizsgáztatás tevékenység ideiglenes szervezési és lebonyolítási feltételeit, amelyek garantálják a vizsgázók és a közreműködök lehető legnagyobb biztonságát a jelenlegi átmeneti időszakban.

Egyéni védőeszközöket biztosítanak a vizsgázók számára:

  • kötelező a kézmosás, -fertőtlenítés legalább 20 másodpercig
  • a vizsgázók és a vizsgabizottság tagjai számára kötelező textil- vagy egyszer használatos sebészi maszk és vizsgálókesztyű viselése
  • a vizsgabizottság és a vizsga lebonyolításában részt vevő munkatársak számára javasolt továbbá védő szemüveg viselése
  • A vizsgakabinetekben a megyei szervezetek saját hatáskörben térítéses formában biztosítanak egyéni védőfelszerelést azon vizsgázók számára, akiknek nincs, vagy akik nem hoztak magukkal a vizsgaeseményre.
  • A vizsgák során maximum 4 fó vizsgázhat egy óra alatt (kivételt képeznek azok a vizsgakabinetek, amelyek digitális sorban állás szolgáltatást biztosítanak a vizsgázók számára). A helyszínen maximum 2 fő vizsgázó és két vizsgáztató tartózkodhat. A helyszínen maximum két fő várakozhat egyszerre, amit egy munkatárs felügyel, és ellenőrzi a szabályok betartását.

    A követelményrendszer módosult:

  • az újraélesztés gyakorlat bemutatása során nem kötelező a befújásos lélegeztetés bemutatása, helyette 1 perc folyamatos mellkas nyomást kell végezni a vonatkozó paraméterek betartásával
  • az egyéni védőeszközök viselésével minimálisra csökken a koronavírus fertőzés kockázata, így a gyakorlatok többségét (pl. a végtagsérülés ellátását, a kötözést, végtagrögzítést vagy a fektetési módokat bemutatását a szokott módon, egymáson is elvégezhetik), ugyanakkor amennyiben nem kívánnak kontaktusba kerülni vizsgázó társukkal, úgy a vizsgát alternatív értékelési szempontok alapján is teljesíthetik
  • alternatív értékelési szempontok alapján történő vizsgáztatás során törekedni kell arra, hogy lehetőség szerint minél több tudáselem számonkérése gyakorlati formában valósuljon meg. Ezek lehetnek: fantomon történő betegvizsgálat, légútbiztosítás, újraélesztés, sebellátás stb.
  • alternatív értékelési szempontok alapján történő vizsgáztatás során minden esetben föl kell hívni a vizsgázók figyelmét azokra az óvintézkedésekre és ideiglenes ellátási formákra, amelyeket a koronavírus járvány ideje alatt elsősegélynyújtóként alkalmazniuk kell (ellátás lehetőleg kesztyűben, maszkban és védőszemüvegben történjen, az ellátást követően alapos kézmosás, kézfertőtlenítés és indokolt esetben konzultáció a háziorvossal vagy más illetékes egészségügyi szolgáltatóval.)
  • Fejér megyében három helyszínen vizsgáztathatnak:

  • Bicske – Vöröskeresztes Iroda, Kossuth tér 17.
  • Dunaújváros – Városháza tér 1. 8/807.
  • Székesfehérvár – Lövölde út 1/a.
  • Vezető képünk egy tavalyi elsősegélynyújtó-versenyen készült. Fotó: Nagy Norbert / FMH-Archív

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában