mind a nyolc tulajdonos település egyet akar

2020.02.13. 07:45

Ultrahangos szakrendelés Abán, végre állami finanszírozással

A táciak döntése nyomán hamarosan állami finanszírozást kaphat az abai járóbeteg-ellátó ultrahangos kezelése.

Sági Zoltán

Kilenc települést lát el az ultrahang (Fotónk illusztráció)

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Eddig, mint Mikula Lajos, Aba polgármestere lapunknak elmondta, Aba fizette a kezeléseket a kilenc településből álló kistérségi szakrendelő minden páciense számára. A táciak döntése nyomán benyújthatóvá vált kérelem pozitív elbírálását követően azonban, a kistérségi ellátó rendszer eredeti értelmének megfelelően, állami finanszírozás kerül az ultrahangos szakrendelés mögé. Aba a kérelmet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) folytatott előzetes egyeztetések alapján nyújtja be, azon ígéret birtokában, hogy a NEAK a helyi ultrahangos kezelést azonnal átfordítja állami finanszírozásúba. Ezzel Aba évi 7 milliót szabadíthat fel más közfeladatokra, illetve magasabb óraszámban tudja biztosítani az ultrahangos ellátást.

Kilenc települést lát el az ultrahang (Fotónk illusztráció)
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A nehéz pillanatok ellenére végül révbe ért megállapodás egyébként, mint a polgármester kihangsúlyozta, múlt év áprilisa óta húzódott. Arról van szó ugyanis, hogy a kilenc települést ellátó szakrendelő nyolc tulajdonos település tulajdonában van. Káloz nem tulajdonosként jut ellátáshoz. Az előírások értelmében pedig az állami finanszírozást, a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül, az összes tulajdonosnak közösen kell kérelmeznie. Soponya január 23-i hozzájárulásával már csak Tác maradt, ahol – utoljára – január 30-ával szintén támogató döntés született. Figyelembe véve, hogy az állami finanszírozás kérelmezése a nyolc település egyikének sem jelent anyagi terhet, nehezen érthető, hogy a beleegyezések miért gyűltek össze ilyen lassan. Hiszen a jelenlegi helyzet senkinek sem hoz hasznot – ellenben a szakrendelésnek helyet adó településnek, Abának rossz. Az is igaz azonban, mint erről korábban írtunk is, hogy a helyközi közlekedési nehézségek miatt az abai szakrendelés nem minden tulajdonos település számára ideális desztináció. Akiknek könnyebb bejutni Fehérvárra, attól tartottak: az abai ellátóközpont támogatásával a könnyebben megközelíthető rendelésekhez való hozzáférésük kerülhet veszélybe. Ez az aggodalom a várólisták csökkentésére irányuló kormányzati törekvéseket figyelembe véve nem teljesen alaptalan. Ugyanakkor az eddig vonakodó települések az ultrahangos kezelés konkrét esetében arra jutottak, a szakrendelés finanszírozásának kérelmezéséhez való hozzájárulásuk az összkép szempontjából nem hoz számukra kedvezőtlen fejleményeket.

Akárhogyan is: Mikula Lajos beszélgetésünk végén külön kihangsúlyozta, Aba nevében nagyon köszöni a partner települések, legutóbb Tác hozzájárulását az állami finanszírozás kérelmezéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában