négy csemetével kihívás az élet

2020.02.07. 20:00

Hétköznapok édes hatosban – Izgalmasan telnek a Fejér család mindennapjai

A Fejér család élete igen sűrű négy gyermek mellett, ám jó időbeosztással minden megoldható, és sok idillikus pillanat adódik.

Bokros Judit

Terka és Tamás az ikrekkel, Pankával és Samuval, valamint Borókával és Ambrussal isztiméri otthonukban Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egygyermekes szülőként számomra már a két- vagy háromgyermekes lét is jóval bonyolultabbnak tűnik, a négygyermekes pedig szinte elképzelhetetlen, ám miközben Tamásékkal beszélgetek, mégis azt érzem: nagyon kerek lehet így a világ.

Fejér Tamást és feleségét, Fejér-Erdélyi Terkát sokan ismerhetik, hiszen mindketten a médiában dolgoztak, dolgoznak. Tamás a Fezen fesztivál szervezésében is aktívan részt vesz, Terka pedig nemrég ismét visszakerült a Vörösmarty Színházba, hogy erősítse a kommunikációs csapatot. Sokszor látni őket belvárosi rendezvényeken, ahová immár hatosban járnak: viszik az ikreket, a közel hároméves Pankát és Samut (akik között 1,5 perc a „korkülönbség”), az ötéves Borókát és a hétéves Ambrust. Ilyenkor, s úgy egyébként is nagyon oda kell figyelni a kicsikre, hiszen négyen akár négyfelé szaladhatnak, ám azért a gyerekek jellemzően fegyelmezettek, s a nagy tesó, Ambrus már maga is ügyel a kisebbekre.

Tamás és Terka szerint egyébként az egyik legnehezebb feladat számukra az odafigyelés, amit négy gyermek megkíván, illetve a logisztika megoldása, a napok szervezése is kihívás azért, bár ez már elég jól megy. A kezdetekhez visszatérve elmesélték: alapvetően nagy családot terveztek, tehát legalább három gyermekben gondolkodtak, s mivel utoljára ketten egyszerre érkeztek, így lett négy a háromból. Szeretik ezt a hangulatot, a szinte állandó csicsergést, a mozgalmasságot, s jó nézni, tapasztalni, miben különbözik egyik gyermek a másiktól és mik a hasonlóságok. A közös jellemző az, hogy mindannyian nyugodt gyerekek, tehát egyikük sem különösen izgága. A mozgásigényük persze megvan, de azt ki is elégítik. Ambrus még egy picit zárkózottabb, első gyermekként ő volt az úttörő. Hozzá képest a legkisebb, Samu nagy vagány, Panka is visszahúzódóbb még, Boróka pedig kissé félénk, de igazi cserfes kislány. Ő és Ambrus már nagyon szépen beszél, társalog, és érződik, hogy humoruk is van – mondják büszkén a szülők.

Terka és Tamás az ikrekkel, Pankával és Samuval, valamint Borókával és Ambrussal isztiméri otthonukban
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Terkáék jelenleg még három intézménybe hordják a gyerekeket, ám ezek mindegyike a belváros közelében van, így viszonylag hamar oda lehet érni egyik helyről a másikra. Nagyjából egy héttel előre látják, ki hogyan dolgozik, s ennek megfelelően szervezik meg a napokat. Igyekeznek egymáshoz alkalmazkodni, s ez általában sikerül is. Az egyik legnehezebb időszak az utolsó várandósság volt, mert akkor Terkának két hónapra kórházba kellett mennie. Ez idő alatt Tamás intézett mindent, lévén, hogy a nagyszülők távolabb laknak. Nem volt fáklyásmenet, de megoldották.

A napot, a tevékenységeket jól be kell osztani, hogy mindenre jusson megfelelő idő, illetve, hogy minden gyermek érezze: törődnek vele, meghallgatják. Némi rugalmasság azonban belefér, és kell is a napokba, ennyi emberrel nem lehet minden feszes.

A legkisebbek megszületésekor szembesültek azzal, hogy a babáknál muszáj egy szigorú szabályt betartani: enni az kap hamarabb, aki először kér, és szigorúan utána a másik, hogy ne ússzon el a nap. Ma már inkább a beszélgetéseknél kell ezt a szabályt bevetni: hazafelé úton, az autóban sorban tartanak élménybeszámolót a gyerekek, különben nagy káosz lenne.

Terka hét évig volt otthon, ám nem élte meg rosszul ezt az időszakot. Mindig föltalálta magát, elkezdett például horgolni, s persze a gyerekeket is mindig le kellett kötni valamivel. Tavaly december óta azonban ő is visszatért a munkába, ami már jólesett neki, különösen, hogy a színházban is jól állnak hozzá a családos léthez. Olykor otthonról is tud dolgozni, az pedig külön előny, hogy a gyerekeknek megmutathatja a színfalak mögötti világot. Tamás szintén régóta viszi magával Ambrust a különböző rendezvényekre, de tavaly már a kistesók is belekóstolhattak a fezenes hangulatba.

A család több mint másfél éve Isztiméren lakik, egy nagyon hangulatos környezetben lévő családi házban, amit felújítottak. A falura véletlenül bukkantak egyébként rá, de nagyon megszerették, s élvezik a tiszta, csöndes környezetet, azt, hogy a gyerekeknek bőven van terük játszani a társasházi lét után. Fehérvárt is nagyon szeretik azonban, hiszen a napjaik nagy része továbbra is itt telik, sok ismerőssel, baráttal körülvéve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában