Segítséget, ötletet, útmutatást adni a nők kiteljesedéséért

2020.01.28. 14:30

Új, ingyenes programsorozat indult a nőket megcélozva Fehérváron

Új, ingyenes programsorozat indult Székesfehérváron, ahová azokat a nőket várják, akik segítséget szeretnének kapni valamely problémájuk megoldására, legyen az testi-lelki egészség, párkapcsolat, gyermeknevelés vagy bármi más. Peringer Orsolya és Tamásné Háry Ildikó tabutémákkal is foglalkozik.

Borsányi Bea

2Az ötlet- és házigazdák: Peringer Orsolya és Tamásné Háry Ildikó Fotók: Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

Az ötletgazda, Peringer Orsolya testnevelő, gyógytestnevelő régóta dolgozik tanárként. Néhány évvel ezelőtt kezdett medencefenéki tornával, valamint a szülés következtében szétnyílt hasizom regenerációjával is foglalkozni. – Hamar rájöttem, ezek bizony érzékeny területek, és a nők többsége szégyelli a tüneteit, nem is szívesen beszél róluk. Tabutéma például a stresszinkontinencia következtében elcseppenő vizelet vagy a gyengébb medencefenéki izmok miatt az orgazmusra való képtelenség.

Az ötlet- és házigazdák: Peringer Orsolya és Tamásné Háry Ildikó Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tervezett témák széles skálán mozognak

A problémák a legtöbb esetben persze összetettek, nemcsak fizikai, de lelki okokra is visszavezethetők – mesélte Orsolya. Így talált rá Tamásné Háry Ildikó párkapcsolati tanácsadóra, mentálhigiénés szakemberre, akivel együtt úgy gondolták: ezekről a problémákról (is) márpedig beszélni kell! A gondolatot tett követte, és tavaly novemberben megtartották az első mintegy másfél órás beszélgetést, amelyen a női és a férfierő volt a téma: szó esett a napjainkra eltűnő intimitásról, a szexuális energiákról, az intim egészségről, problémákról és megoldásokról. A legutóbbi, csütörtöki alkalmon pedig arról volt szó, hogyan tudunk a lehető legjobb formába lendülni kívül és belül, testben és lélekben egyaránt. Mit tehetünk magunkért, ami egy új kezdet alapja lehet az életünkben, párkapcsolatunkban, házasságunkban?

– A témák, amelyeket tervezünk, széles skálán mozognak, nem céloztunk meg kifejezetten egyetlen korosztályt sem. Egy adott téma pedig akár több korosztályt is érinthet. Ha például akár a klimaxot, akár a szülés után jelentkező intim problémákat vesszük, ez prevenciós jelleggel érdekelheti a fiatalabbakat is. De ha a párkapcsolati problémákat hozom elő, az is tanulságos lehet a húszas éveikben járóknak – magyarázta Ildikó. Ezen a ponton aztán sok minden előkerült a beszélgetésben a lányok és hölgyek saját magukhoz való viszonyától kezdve a meghatározó anyai mintákon keresztül egészen addig, honnan szerzik ma a fiatalok az ismereteik nagy részét. Ezzel kapcsolatos a májusi terv is.

A programokon korosztályra való tekintet nélkül mindenkit szívesen látnak Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szabadon és nyíltan

Arról beszélgetnének, elsősorban lányos anyukákkal, hogyan tudnak segíteni lányaiknak a nővé válás folyamatában: mit, mikor és hogyan érdemes elmondani nekik, hol találnak hiteles irodalmat bizonyos kérdésekben, milyen mintát mutassanak.

– Az együttműködésbe egyébként belépett egy harmadik szakember, Szabó Krisztina is, aki a test formálásában, nevelésében járatos. Olyan területeken tud tanácsokat adni, mint például: hogyan tudjuk kiválasztani a számunkra megfelelő és hatékony diétát, milyen sportot érdemes űzni a különböző életkorokban és hasonlók. Így hárman már elég széles spektrumban tudunk beszélgetni, tanácsokat adni az érdeklődőknek – árulta el a párkapcsolati tanácsadó. A programsorozat célja egy olyan közösség létrehozása, ahol szabadon, nyíltan és bátran beszélhetnek a nők az őket érintő testi és lelki problémákról, ahol tabuk nélkül, ízléses és elegáns formában, de minden kimondatik.

– Segítséget, ötletet, útmutatást adni a nők kiteljesedése érdekében, hogy megtalálják a saját harmóniájukat, önazonossá válhassanak. Ez az egyik út a boldogsághoz – foglalta össze a végén Orsolya. Érdemes tehát figyelni az újabb témákat és alkalmakat, amelyekre nagyjából háromhavonta kerül sor és amelyeket a közösségi hálón is megtalálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában