ne csak novemberben vigyázzunk!

2019.11.27. 17:30

Botos Árpád: az időben felfedezett here- és prosztatadaganat esetében jók a gyógyulás esélyei

Ha november, akkor movember, vagyis egy olyan nemzetközi mozgalomnak az ideje, amikor a férfiak bajuszt növesztenek – a mozaikszó az angol moustache, vagyis bajusz és a november szó összeolvadásából jött létre –, hogy így hívják fel a figyelmet a férfibetegségekre: a prosztatarákra, a hererákra és a lelki betegségekre, köztük a depresszióra és a hozzá kapcsolódó öngyilkosságra, és persze a megelőzésre.

Borsányi Bea

A tompa alhasi, vagy lágyéki fájdalom árulkodó lehet

Fotó: Shutterstock

Ezek közül az Életmódi most a prosztatarákkal és a hererákkal foglalkozik. A témában Botos Árpád, urológus főorvost kérdeztük.

– A prosztata karcinómája a férfiak leggyakoribb tumoros betegsége. Idejében, azaz még a tünetek megmutatkozása előtt felfedezve jól gyógyítható, ennek ellenére hivatalosan nem létezik olyan szervezett formában szűrése, mint például a hölgyeknél az emlőrákszűrés – kezdte a főorvos. A gyakorlat ezért az, hogy ha valaki urológiai panasszal jelentkezik a kórházban, annál megcsinálják a szűrést is. A prosztatadaganat esetében is igaz, hogy nagyobb a kockázat a betegség kialakulására annál, akinek a családjában egyenes ágon előfordult már prosztatakarcinóma. Nekik akár már 35–40 éves korban javasolt urológushoz fordulni, és rutinvizsgálatot kérni. Egyéb más rizikófaktort nem lehet idesorolni, amely növelné a daganat kialakulásának esélyét.

A tompa alhasi, vagy lágyéki fájdalom árulkodó lehet
Fotó: Shutterstock

– A betegség felfedezése azért nehéz, mert kezdetben egyáltalán nincsen semmilyen tünete, tehát egy teljesen panaszmentes egyénnél is fennállhat prosztatakarcinóma. Később deréktáji fájdalom, vizelési panaszok, gyakori vizelés, a szerv tömegének növekedése jelentkezhet, de ezek már csak előrehaladottabb stádiumban jönnek elő. Vizelési panaszokat azonban a prosztata jóindulatú megnövekedése is okozhat – mondta el az urológus. A prosztata rosszindulatú daganata nem mellesleg a második leggyakoribb oka a férfiak rákos halálozásának. Az előfordulása az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett, 100 ezer lakosra 50–60 beteg jut. A jó hír azonban az, hogy a prosztatakarcinóma a gyógyítható, illetve a jól kezelhető daganatféleségek közé tartozik, de persze minél előbb fedezik fel, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Jellemzően a 40–70 éves férfiak betegsége, 80–85 éves kor között jelentkezik leggyakrabban. Ami a kezelés módját illeti, a legtöbb esetben a prosztatadaganat a hormonkezelésre, amelyet tabletta formájában kapnak a betegek, jól reagál, a tumor tömege csökken. Ugyanakkor itt is rendelkezésre áll a sugárkezelés, illetve a sebészi beavatkozás lehetősége, amelynek alkalmazását az orvos minden esetben mérlegeli, hiszen a műtétnek is lehetnek a betegre nézve kellemetlen következményei.

90% felett

A heredaganatok száma a tizede a prosztatarák előfordulásának, és inkább fiatalabb, 20–30 éves korban jelentkezik, de a daganatok között a legsikeresebben gyógyítható – 90 százalék feletti, sőt bizonyos típusainál 100 százalékos az arány –, ha a beteg időben orvoshoz fordul, és megfelelő kezelést kap. Azoknál, akiknél születés után gondok adódtak a here leszállásával, illetve bizonyos méhen belüli hatások érték, gyakrabban fordul elő, csakúgy, mint azoknál, akiknek volt már az egyik oldalon heredaganatuk. Ez esetben esélyes, hogy a másik oldalon is kialakul a rosszindulatú megbetegedés.

Botos Árpád urológus főorvos
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fontos az önvizsgálat!

– Nagyon támogatnám, hogy már általános iskolában tanítsák meg a fiúkat az önvizsgálatra, ami egyáltalán nem bonyolult és jól érezhető, ha a két here között különbség van: az egyik nagyobb vagy nehezebb, tapintásra tömöttebb, keményebb mint a másik. Megjelenhet kicsiny, borsónyi, tömött, rendszerint fájdalmatlan csomó is, de érezhet a beteg tompa alhasi, vagy lágyéki fájdalmat is, amelyek heredaganat-tünetei is lehetnek – mutatott rá Botos Árpád.

Uraim, egy pár perces, kicsit kellemetlen, de fájdalommal nem járó prosztatavizsgálat vagy egy kis önmagukra figyelés mindenképpen megéri az egészségükért cserébe, ugye?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában