fontos, hogy szerethetőnek érezze magát

2019.10.10. 20:00

Anyai tükrözés és apai jelenlét – Pszichológus beszélt a gyermek egészséges fejlődéséről

A csecsemőkorban kapott visszajelzések, ingerek kihathatnak a gyermek későbbi mozgásfejlődésére, képességeire is – derült ki egy előadáson.

Bokros Judit

Földi Rita részletekbe menően és színesen adta át a fontos tudnivalókat Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A Hiemer-házban nemrég ingyenes előadás keretében kaphattak információkat és tanácsokat a szülők a korai fejlődés és a szülői kompetencia témájában. A programot az Egészségfejlesztési Iroda szervezte, az előadó pedig Földi Rita szakpszichológus volt, aki már az elején rámutatott: lényeges, hogy a legkorábbi szakaszban is kellő empátiával reagáljon a szülő a baba jelzéseire, hogy a pici azt érezze: „fontos, szerethető vagyok”!

Azt, hogy milyen lesz a gyermek önmagáról kialakított képe, nagyban befolyásolja, milyenek az édesanya reakciói, mit tükröz vissza a pici felé. Földi Rita egy videóval illusztrálta ezt az állítást. A felvételen jól látszik, hogy amíg az anyuka kedvesen, állandóan visszajelezve kommunikál gyermekével, addig a kicsi boldog és utánozza őt, abban a pillanatban azonban, ahogy az anya semleges, szinte kifejezéstelen arccal néz rá, és vége a közös játéknak, a gyermek szinte megijed, nem tudja, mi történik, s hamar elsírja magát.

Ez is megmutatja, mennyire fontos, hogy érzelmekkel kommunikáljunk, és kimutassuk azokat. Amennyiben ez nem történik meg, a gyermek könnyen szorongóvá válhat, ez az állapot pedig akár állandósulhat is anélkül, hogy az illető később tudna róla.

Az édesanya tükrözése, melegsége mellett az apák jelenléte, családban betöltött szerepe is igen lényeges a korai időszakban. Földi Rita úgy látja: ma egyre több édesapa nyitott arra, hogy jobban részévé váljon a gyermeknevelésnek. Ehhez persze az is kell, hogy az édesanya teret engedjen neki, és akár fürdethesse, öltöztethesse a babát.

Az apa amolyan „mindenható” a gyermek számára, ő az, akit szinte csodálhat. Ha a kicsi azonosulni tud ezzel a „mindenható” lénnyel, az is sokban segítheti a személyisége fejlődését.

Földi Rita részletekbe menően és színesen adta át a fontos tudnivalókat
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A gyermek egészséges fejlődése az anya tükrözéséhez és az apai jelenléthez, modellhez kötődik, illetve, ezekből legalább az egyiknek jónak kell lennie – mondta a szakpszichológus Kohut elméletére hivatkozva. Ezen túl természetesen minden baba egyénileg fejlődik, más lesz a temperamentuma. Az előadásból sok minden más mellett kiderült az is, mennyire fontos szerepe van az alvásnak a gyermek idegrendszerének megfelelő fejlődése szempontjából. Az álomszakasz segíti például a napi ingerek feldolgozását, s azon kapcsolatok kialakulását, amelyek később nélkülözhetetlenek a tanulási képességekhez. Az alváshiány később figyelmi problémákhoz vezethet.

Földi Rita ma elég nagy gondnak látja azt, hogy a kisiskolások is szinte éjszakába nyúlóan csetelnek, lógnak a közösségi oldalakon, így későn fekszenek le, keveset alszanak. Teszik mindezt azért, mert úgy érzik: ha nincsenek „jelen” a közösségi térben, akkor lemaradnak valamiről. Így azonban az alvásról maradnak le, aminek következtében fáradtság, nyugtalanság, figyelemzavar következhet be.

Nagyon fontos tehát, hogy a szülő odafigyeljen gyermekére, és szabályozza a telefon- és számítógép-használatot. Továbbá, a szakember rámutatott: a nevelésben a szeretet mellett arra is szükség van, hogy megszabjuk a korlátokat és fölállítsuk a szabályokat. S a gyermekkel tisztázni kell, mi lehet a következménye annak, ha valamit nem tart be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában