Az ország fele

2019.09.09. 18:00

A tízmillióból már 5,3 millió lakos okostelefon-használó

A korábbi években felfelé kerekítve jelent meg a médiában az okostelefonálók száma, akkor, 2017-ben úgy szólt a fáma, hogy a lakosság közel fele rendelkezik ezzel a hódító telekommunikációs eszközzel. Ma már nem kell kerekíteni, túl vagyunk az ötmillión, az eNET 2019-es online felmérése alapján.

Palocsai Jenő, FMH

Az okostelefon terjedése megállíthatatlannak tűnik

Fotó: Shutterstock

Tudósok, kutatók és hétköznapi hősök, a szülők is pontosan prognosztizálták, hogy rohamosan emelkedik az okostelefon-használat. A készülékeket gyorsan „levedlik” a fiatalok, mert a divat és a társakkal való verseny egyre nagyobb tudású, egyre drágább telefonokat követel. A gyerekek és az unokák által réginek és elavultnak titulált telefonok a szülőkhöz, nagyszülőkhöz kerülnek, bekapcsolva őket is ebbe az egyre csak emelkedő létszámú csoportba. Azok, akik használnak netet, azoknak 89 %-a okostelefont is használ, és mivel sokan élnek a net nyújtotta lehetőségekkel, ezért a két éve felmért 4,5 milliós szám két év alatt 5,3 millióra emelkedett.

Persze, haladni kell a korral, hát használjuk, hiszen azért van, praktikus dolog, de a praktikumon túllépve megjelenik a ragaszkodás, amely a függés előszobájaként is felfogható ebben a témában. Ezt is jól alátámasztják a felmérésből érkező számok, melyek szerint az ilyen okoseszközzel rendelkezők 71 %-a szinte sosem kapcsolja ki, sőt, a megkérdezettek 55%-a maga mellett tartja éjszaka is. Persze ebben az a tény is benne van, hogy sokan a reggeli ébresztő hangjait is a telefon hangszórójából hallják.

Nem megyünk hát nélküle sehova, még oda sem, ahová a királyok is gyalog járnak. A felmérésben résztvevők 25%-a bevallotta, hogy a mellékhelyiségbe is magukkal viszik a kis kedvencet, ezek után el lehet képzelni, hogy hányan „csetelnek”, beszélnek és böngésznek, miközben engedelmeskednek a természet hívó szavának.

Az operációs rendszerek tekintetében mindig van kis vita a felhasználók között, hogy melyik a jobb, azonban a felmérés jelentős Android túlsúlyt mutatott már 2017-ben is. Azóta tovább növelte a dominanciáját a kis zöld robot, 78-ról 85 százalékra, maga mögé utasítva a második helyen álló iOS-t, a maga 11 százalékával és a három százalékkal a dobogó alsó fokán álló Windows Phone-t.

Az okostelefon terjedése megállíthatatlannak tűnik
Fotó: Shutterstock

Márkákat tekintve továbbra is a Samsung részesedése a legjelentősebb, hiszen jelenleg 34 százalékon áll a Huawei előtt, ami csak 23 százalék. Az Apple a harmadik 11 százalékkal. A Huawei nagyon erősen jön fel, és bár volt egy kis intermezzo, mikor az Amerikai Egyesült Államok 2019 tavaszán tiltólistára tette a kínai céget, de azóta a szankciót visszavonták, így újra kéz a kézben jár a Huawei és az Android, annak ellenére, hogy a kínai cég közben kifejlesztette saját operációs rendszerét Harmony OS néven.

A vásárláskor sok tényező befolyásolja a választást, és bár magasan, 85 %-on áll az ár, a készülék tudása sem elhanyagolható szempont, és ez megmutatkozik abban, hogy a válaszadók 82 százalékának döntését befolyásolja, hogy hány magos a processzor, mekkora a memória, milyenek a kamerák és még sorolhatnánk. A kiválasztási folyamatban az első kettő tényező mellett cseppet sem elhanyagolható szempont az operációs rendszer milyensége, a maga 75 százalékával.

Nemcsak az okostelefon-használók tábora nőtt az elmúlt két évben, hanem a mobilnettel rendelkezők köre is. A megszokás és a kényelem, hogy mindig minden és mindenki elérhető, már nem engedi meg, hogy csak wi-fi közelében működjön az okos eszköz, ezért 2017 óta több mint 1,7 millióval nőtt a mobilnetezők csoportja. A wifit ettől még nagyon szereti mindenki, vagy legalábbis tíz okostelefonozó közül kilenc, ami összesen úgy 4,9 millió embert jelent.

Leggyakrabban a közösségi oldalak folyamatos figyelése miatt kerül a figyelem középpontjába az okostelefon, pedig a felmérés szerint nem ez áll a használati módok közötti verseny élén. Sokan már számítógép helyett használják ezeket a nagy tudású szerkezeteket. A legmagasabb számot a 72 %-ot a böngészés érte el, és az üzenetküldés (68%), valamint a közösségi oldalak látogatása (67%) fej-fej mellett áll a sorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában