nem is gondolnák, mennyire jótékony

2019.05.23. 20:00

Kodály: „A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható”

„Minden ember dúdol a kádban” – énekelte Rátonyi Róbert. Hogy így van-e valójában, azt nem tudom, de az biztos, hogy az éneklésnek fontos szerepe van agyunk fejlődésében és felnőtt korban is számtalan jótékony hatással bír.

Borsányi Bea

Szinte minden településen van már lehetőség felnőtt fejjel is belépni valamilyen kórusba Fotó: FMH-Archív

Nincs külön „zenei agyunk”, amely csak a zenei képességek­ért lenne felelős. A zene létrehozását és feldolgozását több agyterület végzi, melyek elsősorban más feladatok ellátásáért felelnek. Ám mivel a zene által aktiválódnak és képesek fejlődni ezek az agyterületek, így egyéb képességeket is kedvezően befolyásol az ének, a muzsika. A zenei tevékenységek maradandó változásokat idéznek elő a fiatal idegrendszerben anatómiai és élettani szinten, s közvetve a kognitív funkciók fejlődésére is hatást gyakorolnak. A zenészeknek nagyobb a zenei hangokat és a nyelvet feldolgozó agyterülete, mely egyben az egyik beszédközpont is. A zenetanulás tehát hozzájárul, hogy jobban tudjuk kifejezni magunkat, pontosabban emlékezzünk, és könnyebben sajátítsunk el idegen nyelveket. Az éneklésben ugyanakkor fontos szerepe van a megfelelő légzéstechnikának, ami a relaxációs módszerek alapja is. Az éneklés így segít a stresszoldásban is.

A sort még lehetne folytatni, de inkább összegezzünk mindjárt az elején, hogy aztán gyakorlati tapasztalatokkal támasszuk alá a leírtakat. A zenetanulás előnyösen hat a figyelmünkre, koncentrációnkra, memóriánkra, kommunikációnkra, kifejezőképességünkre, logikánkra, téri tájékozódásunkra, mozgáskoordinációnkra, idegen nyelvek tanulására és matematikai képességeinkre. A zenei képzés továbbá növeli a kreativitásunkat, problémamegoldó- és alkalmazkodóképességünket, önbecsülésünket, belső kontrollunkat és emocionális érzékenységünket. A zenét tanulók ráadásul empatikusabbak, toleránsabbak és befogadóbbak is zenét nem tanuló társaiknál.

A téma kapcsán ellátogattam a fehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolába, ahol a 10. osztályosok és Feke Mariann énektanár, karnagy volt a segítségemre. „Képtelen vagyok elképzelni az életemet úgy, hogy legalább egyszer ne fakadjak dalra egy átlagos napon”, írta az egyik diák arról, mit jelent neki a zene, az éneklés. Másikuk így fogalmazott: „Mindig van egy zene, egy dal, ami ellazítja, kikapcsolja az embert. A zene olyan, mint egy finom csoki.” Így utalt rá, hogy az éneklés is boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetben.

– Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pontosan a zene fejlődésben betöltött szerepe miatt hirdette meg 2015 nyarán a mindennapos éneklés or­szágos iskolai programját. És ugyan az énekórák száma nem nőtt – hiszen a diákok így is eléggé leterheltek az iskolában – de a program fontosságát mutatja, hogy támogatják az iskolai kórusokat – mondta el Feke Mariann, aki a fentebb leírtak megerősítéseként Freund Tamás neurobiológusra hivatkozott, aki szintén hangsúlyozza a zene, az éneklés szerepét.

Szinte minden településen van már lehetőség felnőtt fejjel is belépni valamilyen kórusba
Fotó: FMH-Archív

– Az ének és a tánc nálam összefügg, ráadásul mind a kettőben benne van annak a lehetősége, hogy az ember belefeledkezzen, feloldódjon a dallamban, a ritmusban. A kórusban való éneklés megtanítja a gyerekeknek a csoportmunkát, az egymásra való odafigyelést és kiváló közösségformáló erővel bír – magyarázta a tanárnő, aki azt is megerősítette, hogy ezeknek a tanulóknak az éneknek, a zenetanulásnak és a szerepléseknek köszönhetően a kiállásuk, a kommunikációs készségük, a matematikai, valamit az idegennyelv-tanulási képességük láthatóan jobb. Ráadásul jóval nyitottabbak is.

Énekelni márpedig bármikor el lehet kezdeni, akár otthon a fürdőkádban, akár egy hozzánk közel eső amatőr, vagy nyugdíjas kórusban, ahol ráadásul társaságot nyújt és közös élményeket kínál. Ezek pedig, mint tudjuk, szintén jót tesznek a léleknek, az egészségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában