szponzorált tartalom

2019.04.04. 12:23

6 hetesen az anyaméhben – Ez történik a pocaklakóval

A babavárás időszaka kétségkívül izgalmakkal teli hónapoknak számít.

Ma már nem övezi egyfajta misztikum mindazt, ami a női testen belül zajlik, és akár néhány kattintással utánanézhetsz a világhálón, éppen milyen fejlődési fázisban van a kis pocaklakó. Terhességi kalkulátor segítségével kiszámolhatod, mikorra érkezik a kis jövevény, de persze a rendszeres orvoslátogatás és a szükséges vizsgálatok elvégzése is megnyugtatnak, rendben zajlik a terhesség.

Bár a kezdetekkor a várandós nők még nem látnak változásokat magukon, de ettől függetlenül szervezetükben megannyi átalakulás történik. Cikkünkben most a Nutriklub.hu segítségével annak igyekszünk utánajárni, hogy mi történik a magzati fejlődés 6. hetében.

Fejlődésnek indul a magzat

A 6. héten a pocaklakó mérete még csak körülbelül akkora, mint egy lencse. Tény azonban, hogy ez a méret egy hét alatt akár meg is duplázódhat, és rohamos fejlődésnek is indul ekkortájt. Bár mérete és formája még a legkevésbé sem hasonlít a babáéra, de a C alakú parányi test mindinkább fejlődik és kezd emberformát felvenni. A nyak és az ekkor még aránytalanul nagy fej már látszódik, sőt, az apró láb-és kézkezdemények is felismerhetők. Az alsó állkapocs elkülönül a felsőtől, és ezzel együtt a csontosodási folyamatok szintén elindulnak.

A vérkeringés kezdeménye már felismerhető ekkortájt, ugyanis a szívcső, ami tulajdonképpen a szív kezdeti formája, már ritmusosan összehúzódik és az érhálózat is egyre inkább láthatóvá válik. Az emésztő-és és légzőrendszer szintén felismerhető.

Agyi fejlődés

A 6. hét az agy fejlődésének szempontjából vízválasztónak számít. Ekkor ugyanis három részre oszlik az agy, és az agyhólyagok már agyhullámok kibocsátására is képesek. Mivel az agy fejlődése ekkor rohamosan történik, ezért még a fej mérete igen nagy a testéhez képest. A magzati szív is ekkor kezd verni, vagyis a keringési rendszer az első olyan szervrendszer, ami működőképes a kicsinél. A hathetes magzat szíve percenként körülbelül 110-160-at ver. Az ekkortájt végzett ultrahangvizsgálaton már jól hallható a szívverés, ami a legtöbb várandós nő számára igen megható érzés. Nem elég azonban azt tudni, hogy így fejlődik a magzat 6 hetesként, azzal is érdemes tisztában lenni, mi zajlik le nőként a várandósság ezen időszakában a testben.

A terhesség 6. hete

A várandósság 6. hetében a méh növekedni kezd, és vannak olyanok, akik már ekkor szorosnak érzik ruhájukat derékban. Mivel azonban sokaknál jelentkezik hányás, émelygés, így akár előfordulhat az is, hogy kezdetben csökken a súly. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a stresszmentes mindennapokat, hiszen a feszültség csak még inkább súlyosbíthatja a kezdeti tüneteket. Ilyenkor a női testnek sokkal több pihenésre van szüksége. Az első orvosi vizsgálatok is ekkortájt történnek meg, és természetes, hogy a legtöbben azonnal megosztanák a világgal az örömhírt. Mivel azonban a várandósság első trimeszterében a legnagyobb a vetélés kockázata, ezért sokan csak a 12. hét környékén tájékoztatják a rokonságot az érkező jövevényről.

Legyen szó a terhesség bármelyik hetéről is, az egészségmegőrzés kiemelt jelentőséggel bír. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy legjobb már a várandósságot megelőzően odafigyelni arra, mennyit mutat a mérleg, és milyen alapanyagok kerülnek a tányérra. A testsúly kérdése központi jelentőséggel bír, ugyanis a túlsúly akár a baba kihordását is nehezebbé teheti, nem is beszélve a súlyfelesleg által meghatározott egészségügyi-és laborértékekről. Testi és lelki harmóniára törekedve a maga teljességében élheted meg a kilenc hónapot és az azt követő éveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában