Kisebb gyereknél könnyebben korrigálható némely probléma

2019.02.21. 11:30

A szemüveg sokszor, sokat segít

„A gyerek annyira közel hajol a füzethez, szinte beleveri az orrát. Biztosan nem jó a szeme”, mondja az édesanya. Ezzel azonban alapjában véve nincs baj, mert fiatal korban még akár 10 centiméterről is tud a szem élesíteni. Jó-e a gyerek szeme, mire figyeljünk oda, és mikor érdemes szemészhez fordulni?

Borsányi Bea

A rövidlátás általában öröklődő, így megvan az esély, hogy ha valamelyik szülő szemüveges, a gyermek is az lesz

Forrás: Pixabay

Egy, a fentihez hasonló helyzet, amikor a gyerek közelről nézi a televíziót. Ez mennyire baj? A tévé ugyanannyira rongálja a szemet, mint a számítógép vagy az okostelefon?

– A mai készülékek már nem képcsövesek, így nem vibrálnak. Ebből a régen sokat hallott szülői intelemből így ma már csak annyi igaz, hogy a sok tévézéstől hamarabb elfárad a szem. Az viszont igaz, hogy kevesebb időt kellene a számítógép előtt, illetve az okostelefon nyomkodásával tölteni, mert ez valóban okozhat rövidlátást. Ám ezt nehéz elérni a gyereknél, ráadásul sajnos sokszor a szülő maga is órákig ugyanezt csinálja. Pedig ezek az eszközök nemcsak a szemre, de az idegrendszerre is károsan hatnak, és pontosan olyan függőséget alakíthatnak ki, mint a drog – tudtuk meg Szakonyi Éva szemésztől.

De vissza a szemhez: van-e szerepe a genetikának abban, hogy kinek mennyire rossz a szeme? A rövidlátás általában benne van a génekben, tehát örökölhető. Ha anyuka szemüveges, van esély arra, hogy a gyerek is rövidlátó lesz. Ha pedig mind a két szülő rövidlátó, szinte biztos, hogy a gyermek is az lesz. Sőt, általában a szüleinél nagyobb dioptriás szemüveget kell viselnie ahhoz, hogy a látását korrigálni lehessen. Előrelépés, hogy ma már mire iskolába kerül a gyerek, átesik legalább egy szűrésen, és bármilyen gyanú esetén szakemberhez küldik. Régen ez nem így volt, ezért például sokaknál a tompalátásra – amikor az egyik szemével homályosan lát az ember – nem is derült fény.

A rövidlátás általában öröklődő, így megvan az esély, hogy ha valamelyik szülő szemüveges, a gyermek is az lesz
Fotó: Pixabay

– A tompalátás 9–14 éves kor előtt gyógyítható, a folyamat visszafordítható. Az egyik szemre történő homályos látás leggyakoribb oka a szemüveg hiánya. Mérésekkel meg kell határozni a pontos dioptriaértéket, és a szemüveget folyamatosan kell hordani. Ugyanakkor a „jobbik szem” letakarásával a homályosan látó szemet rá kell kényszeríteni a mozgásra, a normális működésre. A legideálisabb, ha ezt a korrekciót óvodáskorban végezzük el, mert iskoláskorban – ha az egyik szemét letakarom a gyereknek – nem látja rendesen a táblát, nem tud haladni a tanulásban. Ilyenkor legfeljebb nyári szünetben lehet ezt a módszert alkalmazni. Fontos azonban hangsúlyoznom, hogy ehhez a szülőnek el kell vinnie a gyereket a szemészhez – figyelmeztetett a szakember.

Gyerekek esetében a kancsalság is örök téma, ami lehet veleszületett izombénulás következménye – ezen nem lehet segíteni – vagy fénytörési hibából eredő. A gyermekkori kancsalság tünete az egyik szem befordulása. Általában 3 és fél éves kor alatt jelentkezik, és fáradtság esetén, többnyire közelre nézéskor fordul elő. A probléma korrigálható, ha időben felfedezik. Az apró eltéréseket a szülő jobban észreveszi, mint egy orvos, aki nem ismeri a gyereket, ezért érdemes figyelni otthon a jelekre. Vegyék azonban figyelembe, hogy szemész is csak akkor tudja érdemben megvizsgálni a gyereket, ha az már képes kommunikálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában