VILÁGNAPOK, PROGRAMOK, ÉRDEKESSÉGEK

2018.10.01. 13:30

Hosszú hétvége, kedvező csillagállás – Ilyen lesz az október

Nézzük meg, mit tartogat nekünk az októberi hónap!

feol.hu

Négy napig tart a hosszú hétvége

Október 23-a keddre esik, emiatt október 22-én sem kell dolgozni. Az áthelyezett munkanap október 13-án lesz. (4 napos hosszú hétvége)

Mi a különbség a munkaszüneti nap és a pihenőnap között?

Ha egy ünnepnap keddre vagy csütörtökre esik, akkor a hétfőt/pénteket pihenőnapnak minősítik. Ezeket a pihenőnapokat az úgynevezett áthelyezett munkanapok, egy előre meghatározott szombaton kell ledolgozni.

Ezután már csak novemberben élvezhetjük a több napig tartó hétvégét.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja. 1956. október 23-án a magyar nép a diktatúrára forradalommal válaszolt, fegyveres felkelés robbant ki a szovjet megszállás ellen. Az egyetemi diákság országszerte tiltakozott a kommunista diktatúra ellen, ezen a napon pedig tömegmozgalommá tudott válni a szervezkedés. Nagy Imre beszédében reformokat ígért a kétszázezer főre duzzadt tömegnek. A felkelők elfoglalták a Magyar Rádió épületét, a szovjet csapatok vérbe fojtották a forradalmat, majd a Kádár rezsim megtorló intézkedéseket foganatosított.

1991 óta Nemzeti Ünnepünk.

Október elsején ünnepeljük a zene, és az idősek világnapját is

Október elseje az idősek világnapja, amihez kapcsolódóan az ENSZ 1991-ben szervezett először programsorozatot, hogy felhívják a figyelmet a méltóságteljes időskorra. Azóta ebből hagyomány vált, ám a szépkorúakat nem csak ebben az időszakban kell megbecsülnünk.

Az általános társadalmi álláspont alapján a 60 év felettiek számítanak időskorúnak, a számuk pedig az európai országok többségében folyamatosan emelkedik, és ez így van hazánkban is.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

Kegyesek hozzánk a csillagok

Október a Mérlegek és Skorpiók hava.

A Mérleg mai horoszkópja: Ha még nem házas, nagyon szeretné házasságát még ebben az évben nyélbe ütni, és ezt ma szóba is hozza egy beszélgetés során. Jók a kilátásai! Viszont a nagy döntés előtt tisztázza saját jövőjét, s fontolja meg, hogyan jön ki majd választottja családjával.

 

A Skorpiók mai horoszkópja: Az Ikrek jegyében járó Hold szétszórttá teszi. Ellenőrizzen le mindent kétszer, nehogy elfelejtsen egy fontos találkozót, vagy otthon felejtsen egy fontos papírt az intézni valókhoz!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában