miket ne együnk, hogy elkerüljük?

2018.07.11. 16:30

Étrenddel a migrénes fájdalom ellen

A migrén gyakorisága a felnőtt lakosság körében körülbelül 10–20 százalékos, nőknél nagyjából háromszor gyakoribb, mint férfiaknál. Pontos kóroka nem bizonyított, de ma már tudjuk, hogy bizonyos ételeket jobb, ha elkerülnek azok, akik hajlamosak a migrénre.

FMH

Akár az étrendünkkel is hozzájárulhatunk a migrénes rohamok elkerüléséhez

Forrás: Pixabay

A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet. A migrént az esetek mintegy 20 százalékában egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg. Az aura jelenléte során cikázó fényeket, izomgyengeséget, és koncentrációs zavart tapasztalhat. Ennél sokkal általánosabb jelenség a migrént megelőző szédülés és hányinger. A roham időtartama általában három-négy órától három napig tarthat. Enyhülést hozhat, ha egy elsötétített, félreeső, csöndes szobában ledőlnek pihenni, míg a tünetek enyhülnek.

Akár az étrendünkkel is hozzájárulhatunk a migrénes rohamok elkerüléséhez
Fotó: Pixabay

A migrént kiváltó okok között szerepel a stressz, a túlhajszoltság, az alvásmegvonás, sőt az éhezés is kiválthat migrénes rohamot. Bizonyos ételek és italok ugyanilyen hatással lehetnek a szervezetre. Kerülendő az alkohol – különösen a vörösbor –, a koffein, a banán, a joghurt, az avokádó, az érett sajtok, az erős paprika, valamint a monosodium glutamát ízfokozót és a nátrium-glutamátot tartalmazó ételek, élelmiszerek. Utóbbi megtalálható a kínai étteremben felszolgált ételek jelentős hányadában, illetve a feldolgozott élelmiszerek nagy részében is. Nem árt tehát alaposan áttanulmányozni a bolti csomagolást.

Ugyanakkor kutatási adatok szerint bizonyos esetekben az alacsony vércukorszint is szerepet játszhat a migrénes roham fellépésében. A rendszeres étkezés segít az egyenletes vércukorszint fenntartásában. Emellett azt is megfigyelték, hogy a migrénre hajlamos emberek gyakran magnéziumhiányban szenvednek. De természetesen ahány beteg, annyifajta ok és megoldás, célszerű tehát utánajárni, pontosan milyen összetevőktől kell tartózkodniuk annak érdekében, hogy a panaszokat eredményesen kezelhessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában