illatos és egészséges

2018.06.21. 10:00

Szedd magad a levendulát, akár még az esküvődre is!

Külföldi, többek között ukrán, német, szlovén nyaralóvendégek is szívesen időztek a helyi levendulabirtokon, hogy színesítsék élményeiket az első ízben meghirdetett Szedd magad-napokon.

Tóth B. Zsuzsa

Sokan éltek a Szedd magad akció lehetőségével, még olyan menyasszonyjelölt is akadt, aki közelgő esküvőjére gyűjtött egy nagy csokor levendulát.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Napló

A birtokon idén a szokásosnál jóval korábban virágzik a lesenceistvándi levendula, Anita és József, a levendulaültetvény megálmodói vendégeikkel együtt az utóbbi két hétvégén idén első ízben várták nyílt napokon a levendulát kedvelő vendégeiket.

A növény illatos virágát a pillangók is szeretik.
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Napló

Szívesen fogadták a levendulát szedők mellett a csupán sétálni, kikapcsolódni vágyókat és a fotósokat is. Vendégeik, Szamosi Ottília jógaoktató, Ábrahám Bea, aki gyógyító ásvány ékszereket készít és Kuruczné Gergely Judit speciális életviteli tanács-adó ugyancsak az érdeklődők kedvét kereste.

Sokan éltek a Szedd magad akció lehetőségével, még olyan menyasszonyjelölt is akadt, aki közelgő esküvőjére gyűjtött egy nagy csokor levendulát.
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Napló

Népszerűek voltak a helyben készült szappan- és levendulatermékek. Nagy érdeklődés mutatkozott a növény kulináris felhasználási lehetőségei iránt, például a levendulából készült szörp és a virággal ízesített keksz, vagy lekvárok receptje iránt sokan érdeklődtek.

A különféle bőrproblémákkal küszködők a növénnyel készült természetes szappanok hatásai iránt ugyancsak érdeklődtek. Anita szappankészítő lévén pedig hasznos tanácsokkal szolgált mindannyiuknak.

A lesenceistvándi levendulabirtokról gyönyörű kilátás nyílik Tapolca és a Balaton felé
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Napló

A gondozott birtokon többen csak egy jólesőt sétáltak, nagy levegőt szippantottak a virágzó levendulatövek közelében, koszorút kötöttek, szedtek egy nagy csokor lila virágot. Nem utolsósorban közben gyönyörködtek a környező hegyek és a Balaton panorámájában. Egy fiatal hölgy a közelgő esküvőjére gyűjtött levendulát dekorációnak. Bebizonyosodott tehát, hogy a levendulaszüret, bár újdonság e vidéken, de a szállásadók érdeklődéséből kiindulva van létjogosultsága. A vendéglátók és a vendégek részéről egyaránt igény van a hasonló programokra, a nyaralóvendégek szabadságuk ideje alatt szeretnek aktívan pihenni, és magukkal vinni egy kis emléket a vidékről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában