Nem csak a külső számít

2018.06.29. 20:00

Serdülők testképe, avagy tényleg az vagyok, akit a tükörben látok?

Személyiségünk fontos része, hogy mit gondolunk a testünkről. A serdülő korosztályra külön érdemes odafigyelni e tekintetben.

Bokros Judit

Ha a fiatal a tükörbe nézve nem azt látja, amilyen valójában, akkor az testképzavar

Fotó: Shutterstock

Fiatalokat kérdeztünk arról, ők hogy vannak e témával, mennyire tartják fontosnak a tökéletes külsőt, és mennyire befolyásolja őket a média vagy akár egy sztár, egy példakép megjelenése.

A természetes szépség is számít!

A csinos, 14 éves ifjú hölgy, Csillag Vivien fotói alapján koránál idősebbnek látszik. Tudatosan nem törekszik erre – mondja –, egyszerűen ilyen a megjelenése. Általában szolid sminket használ, de ha alkalom van, akkor erősebben festi magát. Úgy gondolja, fontos, hogy az ember – különösen lányként, nőként – adjon a megjelenésére. Ám a természetes szépség is lényeges, ami nem a sminken múlik, hanem a személyes, belső kisugárzáson. Arról, hogy a környezete mennyire ítéli meg a külső alapján, így vélekedik:

Úgy veszem észre, hogy nem ez a legfontosabb, hanem az, hogyan bánok másokkal, és miként viselkedek. Szerintem e szerint ítélnek.

A serdülők a külső alapján ítélkeznek(?)

Egy valamivel idősebb, 17 éves gimnazista fiatalember hobbiként hódol a testépítésnek. Két éve kezdett edzőterembe járni, mert akkor – mivel abbahagyta a korábbi rendszeres sportolást – volt rajta tizenöt kilogramm súlyfelesleg. A barátai, ismerősei azonban nem piszkálták, inkább önmaga miatt vágott bele ismét a sportolásba. Érzi, mennyivel jobb kondícióban van emiatt, s az sem mindegy azért, hogy az izmosabb test jobban mutat.

Az ifjú szerint elég fontos manapság a külső, mert a fiatal generációból egyre többen ez alapján ítélnek. Az ő baráti köre elfogadó, ám látja, hallja, hogy az iskolában egyesek milyen megjegyzéseket tesznek azokra, akik egy kicsit túlsúlyosabbak, kevésbé trendi megjelenésűek. Nem jellemző azért ez, de előfordul.

A jó megjelenéshez szerinte elég az ápoltság, nem szükséges a legmárkásabb ruhákat viselni. Példakép tekintetében van egy nála pár évvel idősebb holland fiatal, akit az internetes videói alapján követ. Ő pozitív hozzáállást, életszemlélet is közvetít.

Tizenhét éves riportalanyunk a tükörbe nézve azt gondolja: lehetne még hová fejlődni izmosodás terén, de alapvetően minden rendben van vele, jól érzi magát a bőrében.

Ha a fiatal a tükörbe nézve nem azt látja, amilyen valójában, akkor az testképzavar
Fotó: Shutterstock

Érezzék jól magukat a bőrükben!

Utóbbi a legfontosabb – tehetjük hozzá, és erre utal a szakértő, Borsi Andrea gyermek- és ifjúságpszichológus is, aki a testképről nyilatkozott.

– A személyiségünk, identitásunk fontos része, hogy mit gondolunk a testünkről. A testkép pedig nem más, mint a pszichológiai és testi tapasztalataink és élményeink összessége. A saját és a mások véleménye is beépül a testképünkbe, ami hatással van az önértékelésünkre. A serdülőket különösen foglalkoztatja mindez, hiszen ugrásszerű biológiai és lelki változásokon mennek keresztül – fogalmazott Andrea, hozzátéve: az ő természetes étvágyuk nagyon nagy, ez normális, bár nyilvánvaló, hogy egészségi és esztétikai okokból az elhízástól érdemes tartózkodni.

Tudni kell: a serdülők nehezen birkóznak meg a szülőkről való leválással, feszítik őket a hormonok. Nehéz szóban kifejezni, hogy mit éreznek, így előfordul, hogy a testüket használják kommunikációra. Például tetováltatnak, piercinget és extrém frizurát vagy ruhát hordanak. Szeretnének megfelelni a média által sugallt divatos testfelépítésnek, vagyis vékony lányok és izmos fiúk szeretnének lenni. Sok időt töltenek a tükör előtt, sokáig öltözködnek, fotókat posztolnak magukról az interneten. A média által sugallt kép, a barátoktól, ismerősöktől kapott üzenetek, negatív visszajelzések sokat számítanak. Mindezek a serdülőket érő hatások nem feltétlenül károsak, ha a fiatal úgy érzi, a kezében van az irányítás, ő felelős a testéért és az élete alakulásáért, s ha józan keretek között diétázik, sportol vagy öltözködik.

Borsi Andrea: a serdülőknek sokat számít a barátok visszajelzése is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A serdülők 60 százaléka elégedetlen magával, negatív testképe van, vagyis magát negatívan észleli. Ezzel még nincs gond, meg lehet beszélni családon vagy baráti körön belül. Akkor van gond, ha a serdülő nem úgy látja a testét, ahogyan az a valóságban megjelenik. Ha belenéz a tükörbe, és azt látja, hogy olyan, mint egy elefánt (lány) vagy mint egy giliszta (fiú), pedig tudja, hogy nem az, de ezt látja, akkor az testképzavar. Ez nagyon erősen negatív testképet jelent.

A testképzavaros serdülő arról ismerhető fel, hogy például ruhával túlzottan, furcsán takargatja magát, holott átlagos a testfelépítése. Vagy éppen gondot okoz számára az evés mint napi rutin, furcsa evési szokásokat alakít ki, esetleg az edzőteremben töltött sok idő az egyéb tevékenységek rovására megy. Fontos lenne, hogy azt lássák a tükörben, aki valóságos, s meglássák magukban a belső értékeket is a külcsín mellett. A pozitív gondolkodás, az érzelmi feltöltést adó rituálék, a kellemes testélmények segíthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában