Smaragdfarm

2018.06.13. 10:05

Már javában tart a Fejér megyei levendulaszüret – Ne maradj le!

Gondoltad volna, hogy Fejér megyében is feltankolhatsz levendulából? Nem kell Tihanyig utazni, csak a Daruszentmiklósi Smaragdfarmig. A híres tihanyi ültetvényeken is pontosan ezt találjuk- árulta el Pongrácz Csaba a Smaragdkert tulajdonosa.

feol.hu

levendula szüret

Forrás: Smaragdfarm Facebook oldala

Az esős időjárás sem tántorította el a levendulaszüretre érkezőket, június 9-én a sötét felhők ellenére is elindult a Szedd Magad akció a Daruszentmiklósi Smaragdfarmon, mely egészen június 17-ig tart, a virágzástól és a készlettől függően. Ez idő alatt délelőtt 10 és este 18 óra között nyugodtan felkereshetjük őket előzetes bejelentkezés nélkül. Tehát még nincs késő autóba pattanni, vagy fel a buszra és meg sem állni a csodás lila mezőig, pontosan a Berzsenyi Dániel utca 126. számig. Autósok számára van parkolási lehetőség.

Maga a szedés ingyenes, de csak az erre a célra vásárolható „arató táskába” történhet, amit kedvünk szerinti mennyiséggel tölthetünk meg virággal. Az arató táska formájában megvásárolt részvételi díj csekély összeg egy ilyen élményért és még otthon is élvezhetjük a „munkánk” gyümölcsét.

Látványnak sem utolsó a nagy kiterjedésű ültetvény, ahol most szüretelni is lehet Fotók: BAT / DH

Fontos, hogy aki részt szeretne venni mindenképpen hozzon magával szedésre alkalmas eszközt, például metszőollót.

Pongrácz Csaba főállású őstermelő, a daruszentmiklósi álomkert tulajdonosa társoldalunknak a duol.hu-nak elárulta: – Az általunk termesztett fajta a sok közül az legelterjedtebb és a legértékesebb. A híres tihanyi ültetvényeken is ezt találjuk. Ebből lehet a gyógyászati levendulaolajat is nyerni. A bokor hetven-nyolcvan centi magas és az átmérője is körülbelül annyi lehet. Ahogy más kultúrnövényeket, ezt is kapáljuk. Tavasszal és ősszel metszeni kell, és a virágát begyűjteni. A pannonhalmi bencés szerzetesrend az 1400-as évek óta foglalkozik ennek a növénynek a termesztésével. Mivel én odavalósi vagyok, a hozzávaló ismereteket ott szereztem.

Kiemelt képünk forrása: Smaragdfarm Facebook oldala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában