A levendulamező dicsérete

2018.06.25. 08:00

Keresztúri levendulafesztivál – Szedd magad! akció: még a héten várják a szüretelőket

Kinek Provence, kinek Tihany, nekünk Sárkeresztúr – mondják a helybéliek. A hét végén levendula­szüreten jártunk a mezőföldi településen. De jó újra látni téged, ki áldásként ragyogod be a mezőt, Isten hozott! – áll a levendula dicséretében.

V. Varga József

A Keresztúr nevű települések találkozójának résztvevői kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek a levenduláskertbe. A hejőkeresztúriakat éppen a székelykeresztúriak váltják a községháza és a 63-as főút közötti lila mezőn.

Az egyik nagymama komoly dilemma elé állítja magát: most akkor mindhárom unokájának vigyen Tímea mí­ves, festett levendulás ajándékdobozkájából? A kézműves válasza magáért beszél: nyugodtan, van belőlük akár fél tucat is. Erzsébeték Mezőfalváról futottak be, Istvánék Fehérvárról. Utóbbiak az üde zöldpaprikából és újhagymából is visznek. Völgyi Csaba kis családjával Kálozról ugrott át, párja, Erika szorgosan gyűjtögeti a pazar lila cserjét, kétéves fiuk, Barnabás körülöttük futkos.

Ezt a csodanövényt számtalan módon feldolgozhatjuk

A közmunkaprogram mezőgazdasági projektjében a zöldségtermesztés és az egynyári virágok, dísznövények nevelése viszi a prímet. A másik vonal pedig a helyi sajátosságokra fókuszál: a településen jellemzően a kosárfűz és a levendula termesztésére, feldolgozására és értékesítésére – mondta Csutiné Turi Ibolya polgármester.

A levendulásban most Nagy Dezső kertészeti szaktanácsadó állja a frontot, de idevárják Nagy Lajos alpolgármestert, a közmunka felelősét is.

 

A faluban úgy álmodták meg, hogy június idusától egészen a hónap végéig hódíthat majd náluk a Sárkeresztúri Levendulafesztivál, a Szedd magad! akció. A fő napokat éppen a mostani hétvégére jelölték ki, ugyanakkor a hónap utolsó hetében mindennap 18 óráig várják még az érdeklődőket.

Az akció befejeztével ejtik majd meg a szüretet, aztán a levendulát padláson szárítják, és szeptemberben Pannonhalmára szállítják bérlepárlásra. Levendulaolajuk és levendula­vizük a település nevének feltüntetésével kerül forgalomba. Húsz pontba szedték, miért is érdemes használni a százszázalékos tisztaságú levendula-­illóolajukat – tette hozzá Csutiné Turi Ibolya.

Nagy sikere van a Sárkeresztúri Levendulafesztiválnak Fotók: Nagy Norbert

Amint megtudtuk: a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság gyógynövényszakosztálya a levendulát választotta a 2018-as év gyógynövényének. A levendula több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény, már az ókorban is használták gyógyászati célból sebek fertőtlenítésére, a 15. századtól dísz- és aroma­növényként hazánkban is ültetik. Napjainkban elsősorban nyugtató, szorongásoldó hatása miatt alkalmazzák a gyógyászatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában