Mint egy megtört, eltörött kristály

2018.06.10. 20:00

A statisztika szerint egyre több székesfehérvári csalja meg a párját

Az elmúlt években megnőtt a hűtlenkedni vágyók száma Székesfehérváron - állítja egy szeretőket kínáló internetes portál kutatása. Borsi Andrea pszichológussal a lehetséges okokról, a hűtlenség és a megbocsátás pszichológiájáról beszélgettünk.

Szanyi-Nagy Judit

Forrás: Shutterstock

A 2018-as statisztika alapján Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében a legalacsonyabb a hűtlenkedési hajlam, azonban Kecskeméten, Győrött és Székesfehérváron – illetve e városok környékén – nőtt a hűtlenkedni vágyók száma. A szeretőkereső oldalon leginkább hétfőnként tetőzik a forgalom.

- Egyéne válogatja, kinek mit jelent a hűtlenség, félrelépés fogalma – mondja Borsi Andrea pszichológus -, hiszen van, akinek már az ölelés is megcsalásnak számít. Ha pszichológiai szempontból nézzük, ez mégsem tartozik a félrelépés kategóriába, sokkal inkább a csókot és az intim kapcsolat létesítését soroljuk ide. Emellett sokan azt is előszeretettel hangoztatják, hogy ha nincsenek a félrelépésben érzelmek, az nem számít. A tapasztalat viszont azt mutatja, ez leginkább csak egy felszínes mondás.

Bár alapvetően nem illik belenézni a másik telefonjába, tabletjébe – hiszen azzal megsértjük a párunk személyiségi jogait, intimszféráját –, akadnak olyan esetek, amikor a lelki jólét érdekében jobb megtenni ezt a lépést. Így ugyanis a folyamatosan gyanakvó fél megerősítést kaphat a megérzésével kapcsolatban, vagy jó esetben megnyugvást lelhet – javasolja Borsi Andrea pszichológus
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Borsi Andreához fele-fele arányban érkeznek olyan párok, egyének, akiket a barátjuk és olyanok, akiket a barátnőjük csalt meg. Így kategorikusan nem jelenti ki, hogy a férfiak hűtlenebbek, sőt, ők a pszichológusnak még rövidebb idő alatt be is vallják a félrelépést. Mindemellett a korcsoport is változatos: a 20 éves fiatal felnőttektől kezdve a 45 éves egyénekig vannak érintettek.

- Még egy 18 éves embert is megviselhet a tudat, hogy a párja félrelépett. Volt olyan páciensem, aki saját maga buktatta le a párját, és ennyi idősen rémálmok gyötörték, erős szorongásos tünetei voltak. A leggyakoribb persze az, hogy a házasságból kacsingat ki az egyik fél. Ennek legjellemzőbb oka a hiány, amely lehet szexuális és érzelmi is – nemtől függetlenül. Ugyanis a mai világban a férfiak is egyre többször lépnek félre azért, mert nem kapják meg a megfelelő érzelmeket a párjuktól – részletezi Andrea.

Mint mondja, a páciensek sokszor úgy érzik, mindenkinek jó ez a döntés: a félrelépő megkapja a harmadik féltől azt, amit szeretne, ezáltal sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz otthon is. A megcsalt fél is így érzi majd magát, hiszen a párjával nincsenek viták, veszekedések, a harmadik fél pedig általában tisztában van azzal, hogy egy párkapcsolat új szereplője. A rendszer még sincs egyensúlyban: van, hogy nem tisztázzák megfelelően az elvárásokat, igényeket, felmerül a lebukás veszélye, valamint egyre nehezebbé válik a szervezkedés, és a megcsalók legtöbbje mindeközben hatalmas bűntudatot is érez. Sokan már egyáltalán nem tudnak megbízni a másik félben, miután kiderül a félrelépés, de olyan is előfordul, hogy abban, aki rosszul járt korábban, olyannyira eltörik valami, hogy nemcsak a másik nembe vetett bizalma csappan meg, de akár ő maga is megcsalóvá válhat.

- A gyakorlat azt mutatja, ha a hűtlenkedés kiderül, a kapcsolatot az esetek 80 százalékában már nem tudják megmenteni a felek.

Nagyon szerencsés az a 20 százalék, amely meg tudja oldani ezt a problémát. Az azonban biztos: ez egyénfüggő. Ha valamelyik fél nem teherbíró, könnyen depresszív tüneteket produkál, érdemes elengedni a másikat – részletezi Andrea, aki azt javasolja, bizonyos esetekben már a gyanakvás idején érdemes szakember segítségét kérni. Például akkor, ha a gyanakvó emiatt rosszul alszik, letört. De a megérzésekre általában érdemes hallgatni...

Borítókép forrása: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában