Árvizek, aszályok, vízszennyezés

2018.03.30. 15:30

Víz: Védd természetesen kincsünket!

A dél-afrikai Fokvárosban májusra elfogyhat az ivóvíz, napi 50 literre korlátozták a személyenkénti vízfogyasztást. Júniusra várnak, hogy a kontinensre megérkezzen a tél, amikor az esőzések könnyíthetnek a vízhiányon.

V. Varga József

Fokváros. Forrásvízzel töltik meg műanyag kannájukat

Fotó: MTI

A 2018-as víz világnapja nemzetközi jelmondata nem véletlenül lett a Védd természetesen! Bolygónk legégetőbb problémáival a 20. században csak regionális szinten foglalkoztak a nemzetek, mára azonban nem csupán a víz tisztasága lett globális kérdés. A környezeti károk és a klímaváltozás vízzel kapcsolatos krízisekhez vezetnek világszerte. Árvizek, aszályok, vízszennyezés – mind károsítják a növényzetet, talajt, folyókat, tavakat. Enyhíthetjük az általuk okozott károkat? Hogyan szabhatunk gátat a környezetszennyezésnek? A megoldást a természet kínálja. Új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket, hiszen ezek tartják egyensúlyban a víz körforgását, javítva az emberiség egészségét és életminőségét.

Fokváros. Forrásvízzel töltik meg műanyag kannájukat
Fotós: MTI

A szakemberek szerint beláthatatlan következményekkel járhat, ha nem formáljuk környezettudatossá saját gondolkodásunkat, és az utánunk jövő nemzedékekét. Jelenünk és jövőnk múlhat egyaránt azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk az élet egyik alapvető elemét. A víz világnap célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. E jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. Az idén: Védd természetesen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában