vesegondok és a nők

2018.03.07. 13:00

A veseelégtelenség veszélyt jelent az anyának és a magzatnak is

Évtizedekkel ezelőtt egy veseelégtelenség az áldott állapotban lévő nőknél még egyet jelentett a terhességmegszakítással. Ma szerencsére ez már nem feltétlenül van így – erről is szól a Vese Világnapja, amely idén a női egészség témája köré szerveződik.

S. Töttő Rita

A magas vérnyomás a terhes nőket érzékenyebben érinti

Forrás: shutterstock

Március 8. a Vese Világnapja, amelynek programjai idén a női egészség köré szerveződnek világszerte, így Székesfehérváron is (március 8-án, csütörtökön 16 órakor a Civil Központban lesz előadás és szűrővizsgálat a témában). Zakar Gábor nefrológus főorvos, a Székesfehérvári Dialízisközpont orvos-igazgatója a világnapi sajtótájékoztatón a magas vérnyomás jelenségét említette elsőként, amely nem ritkán éppen a terhesség idején kerül felszínre a nőknél. Több vesebetegség is okozhat ugyanis hipertóniát – amely pedig a terhességi mérgezés előszobája lehet. De a veseelégtelenség kérdése is fokozott és érzékeny téma a nők esetében: évtizedekkel ezelőtt az, ha egy állapotos nőnek veseelégtelensége volt, szinte egyet jelentett a terhességmegszakítással.

Ma már ezen jóval túl vagyunk, köszönhetően a folyamatosan javuló szülészeti-nőgyógyászati eljárásoknak, nefrológiai szemléletmódnak. Ez azonban nem jelenti azt, hangsúlyozta Zakar főorvos, hogy ma ne jelentene fokozott kockázatot ez a betegség anyának és magzatnak egyaránt. Komoly kérdések vetődnek fel ugyanis vesebetegségek esetén: például, hogy adott esetben milyen fokú veseelégtelenség mellett lehet még terhességet kihordani, vagy lehet-e vesepótló kezelésben részesülő beteg egyáltalán terhes, szülhet-e. A nők esetében azonban más szempontból is fokozott jelentősége van a vese egészségének: a hölgyeket érintő húgyúti fertőzésekkel ugyanis gennyes vesegyulladás alakulhat ki. – A tény, hogy a vizelet csak kifelé mehet a húgycsőből, nem jelenti azt, hogy ezt a baktérium is így gondolja. Ő tud visszafelé is menni, a felszálló fertőzések pedig komoly gyulladásokat okozhatnak – vázolta az összefüggést a főorvos. De a krónikus vesebetegség is fokozott problémát jelenthet a nőknél, hiszen egy tünetszegény, hosszú folyamat eredményeként létrejövő betegségről van szó, amelyet 30 év körüli nőkben is meglepetésszerűen fedezhetnek fel, főként terhességi vizsgálatok során. Ilyenkor a szakemberek konzultációján határozzák meg az állapotos nő sorsát, további lehetőségeit, kezelését.

A magas vérnyomás a terhesnőket érzékenyebben érinti Fotó: shutterstock

A terhesség végeredményben tehát szűrési esély a nőknek. Ami a mai világban fokozott jelentőséggel bír, ugyanis a nők egyre későbbi életkorban szülnek, 35 éves kor körül, amikorra már különböző betegségek is kialakulhatnak – erre már Hagymásy László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának vezető főorvosa hívta fel a figyelmet. Ahogy arra is, hogy szintén veseprobléma lehet az oka a női inkontinenciának, amely egyre többeket érint: Ma már a fiatal nők 15-20 százaléka, az idősebbeknek 30 százaléka érintett lehet. Sokan mégsem tudják, hogy 99 százalékos eséllyel gyógyítható problémáról van szó.

Borítókép forrása: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában