Adamek Balázs

2018.03.08. 10:00

Prága után Kuala Lumpurban főz a fehérvári séf

Nagy erénye a fiatal séfnek a nyugalma. Adamek Balázs a prágai szakácsversenyen is fegyelmezetten összpontosított, s kitűnően főzött. Mert az az első.

Zsohár Melinda

Adamek Balázs (középen) a Puskás Akadémián ételbemutatót rögtönzött Fotó: Zsohár Melinda

A felcsúti Puskás Akadémia tágas, rusztikus halljában rögtönzött ételbemutatót a Letenyey-iskola gasztroversenyén Adamek Balázs – míg a tanulók alkottak, a vendégek sem üres várakozással töltötték az időt. Csupa szakember – híres szakácsok, cukrászok, étterem-és szállodatulajdonosok, élelmiszer-szakértők, profi vendéglátósok, a szakma oktatói kaptak bepillantást a világversenyre készülő ifjú kolléga munkamódszerébe. Gyors, ám nem kapkodó mozdulatok, csöndes, célirányos utasítások a segítőnek, mert nem egyedül alkotnak a különleges ételeket előállító szakácsok (sem). Felcsúton Kocsis Marcell volt a commis-ja (ejtsd: komi), aki bár jóval fiatalabb, szintén a szakma reménységének számít. Balázs bemutatója Kocsonya Kálmán volt, Venesz-díjas mesterszakács, a Letenyey oktatója, ő jellemezte ifjú pályatársát nagy nyugalmával, komolyságával.

A commis-ra visszatérve: a gasztronómia világának hagyományosan francia a nyelvezete, újabban az angol is felcsatlakozik hozzá, s a nagyoknak illik is tudni a kifejezéseket. A felcsúti versenyen mindenesetre felemelte mutatóujját Várhelyi Miklós Aranysapkás, Venesz-díjas mesterszakács, a zsűri tagja, hogy itthon magyarul írják a menüsorba a kifejezéseket, vannak rá szavaink régről, nekünk is! A jus (ejtsd: zsű) a mártást, vagy a sűrített pecsenyelét jelenti, mondta, mert természetesen ő pontosan tudja a gasztronómia varázsszavait franciául is. A nagy versenyeken több commis sürgölődik a főszereplő szakácsok, cukrászok körül, akik egyetlen pillantásból is értenek, a sok gyakorlás után meg különösen.

Adamek Balázs (középen) a Puskás Akadémián ételbemutatót rögtönzött Fotó: Zsohár Melinda

A kóstolásra felkínált, s a vendégek szeme láttára elkészített fogás ördögszekér gombakéregben sült borjú szűzpecsenye volt, narancsos sült répával, zellekrémmel és pácolt zellerkoronggal. Persze a hús rózsaszínű, alig sütve, s minden kicsi-pici falatka, ahogyan ma szokás. Prágában, a Global Chefs Challenge európai döntőjén az előételnél kicsit az északi konyha felé vitte el az étek stílusát (van ilyen), a főételnél a nemzetközi közízlést követve, de a magyaros gusztust érzékeltetve készítette el azt a bizonyos ördögszekeres borjúszüzet, mondta el Balázs. Murányi Mercédesz, a fehérvári 67-es étterem szakácsa volt a segítője, felkészítőjük Volenter István, a 67-es séfje.

Fotós: Zsohár Melinda

Az ételsort, az alapanyagokat a WACS (World Association of Chef’s Societes – Szakács Világszövetség) határozza meg, ám Balázs Malajziába is mindenképpen visz magyar ízeket, már amennyire lehetséges a nemzetközi gasztronómiai porondon megjeleníteni konyhánk erényeit. Füstölt fűszerpaprika lesz az utazóbőröndben, az biztos. Előre tudatják a feladatot: négy fogás szerepel a követelmények között. Egy vegetáriánus hideg előétel, egy meleg előétel hal és kaviár felhasználásával, főétel borjúkarajból, – csülökből, -nyelvből (vagy-vagy), mártással – Balázs e fogásnál használja majd a paprikát, árulta el. Végül desszert, étcsokoládé felhasználásával, teával zárja sort.

A most harminchat esztendős séf édesapja, Adamek Gyula a fehérvári. Két góbé étterem és fogadó séfje volt, most egy papi otthonban főz. A város határában álló két nádtetős épületre sokan emlékeznek, a csárda hangulatú építmények lebontását szívfájdalommal vették tudomásul a népi építészet rajongói. A csákvári eredetű Adamekék Balázs kicsi gyermekkorában Székesfehérvárra költöztek, s noha Balázs dolgozott Budapesten, Ausztriában, s többfelé hívták itthon és külföldön, ő ragaszkodik Fehérvárhoz. Szereti a várost, fogalmaz egyszerűen. Apja mellett kuktáskodott hatéves kora óta, nem volt kötelező, ő akarta így, a Diófa étteremben tizenhét esztendeje főz. Hétéves kislányának is igyekszik kedvében járni a konyhában.

Fotós: Zsohár Melinda

Versenyző típus, állítja magáról, nyitott szemmel jár, kísérletezik, fejlődésre törekszik. Hiába faggatnám a kedvenc ételéről azt mondja, olyan nincs, s nem utasít el semmilyen étet sem. Unszolásra kiböki, hogy ha mégis kellene mondania kedvencet, akkor az a rántott hús. Titka csak annyi, hogy a friss húst megfelelő hőfokon kell sütni, s pankó morzsával panírozni, durvára őrölttel, hogy jó ropogós legyen. Márciustól kezdik a felkészülést a malajziai versenyre, s mivel sikeres csapaton nem szokás változtatni, ismét Murányi Mercédesszel gyakorolnak. Július 13-án pedig előkerül a füstölt piros fűszerpaprika a bőröndből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában