A vese világnapja alkalmából

2018.03.09. 07:00

Érkezik a HPV-oltás jóváhagyása

Tájékoztató előadást tartottak csütörtökön a HPV-oltásról, hamarosan ingyen juthatnak hozzá a 12 éves fiúgyermekek is. A Székesfehérvári Szív Egyesület taggyűlésén az infarktuson átesettek rehabilitációjáról volt szó. Egy másik, szintén egészségüggyel kapcsolatos előadáson a nők vesebetegségei, veseelégtelensége és a hajlamosító állapotok témában ismertették az alapvető tudnivalókat.

S. Töttő Rita, Sági Zoltán, Borsányi Bea

A vesebetegség kizárása különösen fontos a várandós hölgyek esetében

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Márciusban kapják kézhez a fehérvári fiús szülők az értesítést, hogy 12 éves gyermekük HPV-oltásban részesülhet. A jóváhagyásuk után ingyen kaphatják meg ugyanis a megyeszékhely 12 éves fiú gyermekei is a védettséget.

Tévhitek ellen

A HPV-vel kapcsolatos tévhitek eloszlatásában segített az az előadás, melyet csütörtökön tartott onkológus-urológus szakember a pedagógusoknak.

– Azért tartunk sok rendezvényt és használunk fel minden fórumot a tájékoztatásra, mert itt van ez a Nobel-díjas találmány, amely most már az állami és önkormányzati támogatásnak köszönhetően Székesfehérváron minden 12 éves gyereknek jár – szögezte le Östör Annamária egészségügyi- és sport tanácsnok a Hotel Magyar Királyban tartott csütörtöki előadáson, utalva a HPV elleni oltásra. A vakcinával kapcsolatosan ugyanis túl sok tévhit él az emberekben.

– Nagyon sok helyről lehet ugyan tájékozódni a témában, ám kevés a valóban autentikus forrás. Sok a rémhír, amelynek nem lenne jó, ha az lenne a következménye, hogy a 12 éves gyerekek szülei kidobják az ablakon ezt az ingyen lehetőséget – tette hozzá. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis az érintett fiúk 75 százaléka vette igénybe az oltást Székesfehérváron, ami országos szinten nem kevés, de még mindig nem elég.

A vesebetegség kizárása különösen fontos a várandós hölgyek esetében
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A szív a központban

Csütörtökön tartott taggyűlést a 2016 januárjában újjáalakult Székesfehérvári Szív Egyesület. A rendezvényen megjelent Östör Annamária önkormányzati képviselő, egészségügyi és sporttanácsnok is. A több mint száz tagot számláló egyesület elsődleges célja az szívinfarktuson átesett, illetve a különböző érrendszeri megbetegedésekben szenvedők rehabilitációja.

Komjáthy György egyesületi elnök bevezető és nőnapi köszöntő szavai után Boznánsky Petra kardiológus, a szervezet új orvosa mutatkozott be az egyesületi tagoknak, majd a rehabilitáció fontosságáról és fejlesztésének lehetőségeiről beszélt. A gyűlés alkalmával az egyesületi tagok tájékoztatást kaptak a számukra biztosított rendszeres orvosi szűrővizsgálatokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók változásairól.

A Székesfehérvári Szív Egyesület tagjainak heti rendszerességgel és előzetes időpont-egyeztetés nélkül nyílik lehetősége ultrahangos vizsgálatra, míg bizonyos vizsgálatok, mint például a terheléses EKG elvégzése csak időpontegyeztetés után lesz lehetséges.

Zárásként Komjáthy György köszönetet mondott az önkormányzat eddigi támogatásáért, amely a terembérlettől a rehabilitációs sportprogramok biztosításáig sok területen könnyítette meg számukra a működés feltételeinek biztosítását. Mint Östör Annamária megerősítette: az egyesület a jövőben is számíthat a városra.

A Civil Központban Zakar Gábor nefrológus főorvos, majd Hagymásy László szülész-nőgyógyász főorvos tartott rövid, de lényegre törő előadást. Előbbi a nők vesebetegségei, veseelégtelensége és hajlamosító állapotok témában ismertette az alapvető tudnivalókat.

Fókuszban a női szervezet és a vese

Többek között beszélt arról, hogy a vesebetegségek nagy része elsősorban a magas vérnyomás, a cukorbetegség és csak aztán bizonyos gyulladásos állapotok következménye. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vese elsősorban érszerv, vagyis az ereken keresztül érik támadások. A vesebetegség kizárása különösen fontos a várandós nők esetében.

Erről bővebben már Hagymásy László beszélt, aki a vese- és húgyúti betegségeket a szülész-nőgyógyász szemszögéből közelítette meg. Előadásában többek között beszélt arról, milyen hatással lehetnek a terhességre a vizeletkiválasztó rendszer problémái. Természetesen téma volt a nők egyik állandónak nevezhető gondja, a felfázásos tünetekkel járó különböző húgyúti bakteriális fertőzések, ennek okai és megelőzése. Harmadik témaként pedig az inkontinencia kérdésével foglalkozott, amely nem csak az idősebbeket érinti.

Kiemelte, fontos, hogy merjünk orvoshoz fordulni a problémával, hiszen ma már gyógyszeresen, vagy kisebb műtéti beavatkozással gyógyítható, így számos kellemetlenségtől védhetik meg magukat a hölgyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában