Ökotippek elemekről, akkumulátorokról

2018.03.21. 11:00

Ne hagyjuk teljesen lemerülni a telefont!

Nemcsak saját magunk, hanem a környezetünk védelme szempontjából is fontos, hogy hosszú távon gondolkodjunk. A legapróbb döntéseinknél is érdemes ezt az elvet alkalmaznunk, vallja Nagy Bence környezetvédő.

Majer Tamás, FMH

A szárazelem veszélyes hulladék

Fotó: Shutterstock

– Ugyan picikék, és néha tudomást sem veszünk róluk, de az elemek és akkumulátorok szinte mindenhol ott vannak: a távirányítóban, a faliórában, az okostelefonban és nem utolsósorban a gépjárműveinkben is – mutatott rá Nagy Bence, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2017. évi energiakövete, aki kiáll amellett, hogy az egyszer használatos elemek helyett célszerű jó minőségű, újratölthető akkumulátorokat használni elektromos eszközeinkben.

– Egy újratölthető akkumulátor több száz töltési ciklust is kibír. Ez jó nekünk, hiszen hosszú távon több ezer forintos kiadástól kíméljük meg magunkat, és jó a környezetünknek is: kevesebb veszélyes hulladék keletkezik. Egy darab elem több köbméter talajvizet tud beszennyezni, ha nem megfelelően ártalmatlanítják – figyelmeztetett. – A szárazelemek és akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, kommunális hulladékgyűjtőbe nem dobhatók, ezért mindig a kijelölt gyűjtőedénybe helyezzük el ezeket, vagy adjuk le a hulladékudvarokban!

A szárazelem veszélyes hulladék
Fotós: Shutterstock

Bence szerint az akkumulátorok esetében is érdemes néhány dolgot megfogadni.

– Elektromos eszközeinket, leginkább telefonokra, tabletekre, laptopokra gondolok, ne hagyjuk teljesen lemerülni, mivel ez csökkentheti élettartamukat, ahogy az is, ha teljes feltöltés után még sokáig a töltőn hagyjuk! Töltsük többször, kevesebb ideig ezeket – mondta a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában