Túrára fel!

2018.02.28. 17:30

Terepjáró DSE: A túrázók, akik bakancsban állják a sarat

Pintérné Palkovics Gabriella társaival karöltve már tizenöt éve vezeti a Terepjáró DSE-t. Semmi motorsport, benzingőzös vad rohanás. Nincs vissza kettesbe, hogy aztán padlógázzal repesszenek. Nem. Lábbusszal hajtanak inkább, avagy biciklin tekernek.

Majer Tamás

Ha mégis van némi vadság, az nem teljesítménytúrák „küzdő” sportos hozzáállása, hanem a vadregényes tájaink értő-csodáló attitűdje. Vagy másképp: az egykori matematika- és testneveléstanár, Pintérné Palkovics Gabriella ma már nem a számok, de az erdők rengetegébe viszi a tanítványokat.

A mohai központtal működő Terepjáró Diáksport és Kulturális Egyesületet hárman alapították anno: Gabi, akivel alkalmunk volt beszélgetni céljaikról, mindennapjaikról, Kneifel Éva és Vígh Márta. Barátnők, pedagógusok. Ma már több mint ötvenen vannak – csak az állandó tagok.

Pintérné Palkovics Gabriella, Vígh Márta Terepjáró-alapítók és Tóthné Varga Kornélia, az egyik legaktívabb önkéntesük Fotó: Nagy Norbert

– A programjaink szervezésében tizenkettő-tizennégy önkéntes is segít – emelte ki Gabriella. Sok diák végzi náluk az érettségihez kötelező közösségi szolgálatos munkáját, több mint felük később is vissza-visszatér hozzájuk.

Átlagosan havi egy nagy volumenű rendezvényük van. Rendszerint a természetvédő neves napokra – a Föld, a víz, illetve a madarak és fák világnapjára, s magától értetődik, hogy az autómentes napra – időzítik tömeges túráikat. Ezeken rendre 250-400 gyerek és felnőtt válik terepjáróvá! Kedves útvonaluk a dinnyési Madárdal Tanösvény, szívesen lépnek ki az iszkaszentgyörgyi Kastélybirtok Tanösvényre, nemrég Gánt magasságából indultak el felfelé, Tatabányának.

Rövidebb, 5-6 kilométeres útjaik a családoknak, nyugdíjasoknak kedveznek, de azért háromszorosára is kimérik a távot; az náluk már a profik szintje. Gabi hangsúlyozta, nekik nem a teljesítménytúrák csak azért is nekilódulásai, sokkal inkább a természet megélése, az együttlét a meghatározó.

Mohán van egy parasztházuk: az alkotóház. Amikor nem húznak túracipőt, ott fogadják a városból a csendbe kiránduló vendégeiket, igen gyakran iskolai csoportokat különböző témanapokra, kézműves műhelymunkákra.

Ilyenkor nem számít, van-e térerő: a szervezett túrákon a sziklamászást, a meredek domboldalak leküzdését élvezik leginkább asrácok Fotó:Terepjáró DSE

Az kicsit se számít, van-e feléjük térerő, a telefonokat úgyis zsákba rakják a foglalkozások idejére. Ebben az egyben szigorúak. A ház egyébként patinás a tekintetben, hogy már egy 1847-es katonai térkép is jelöli. Odabent cseréptányér-gyűjtemény és a mohai Ágnes-forrás vizének története teremti meg a kellő aurát. Odakint a kemence és kovácsműhely csinál meleg hangulatot.

– A telek, illetve az udvar egy rétre vezet. A gyerekek megtapasztalhatják a kunyhóépítés rejtelmeit, a békafogás praktikus módozatait, a számháborúsdi diadalait – mesélte a túravezető, aki szerint, főleg a városi lurkóknak, ezek különösen fontos élmények. A túrákon a sziklamászást, a meredek domboldalak leküzdését élvezik leginkább a srácok.

– Vigyázunk a gyerekekre, de nincsenek burokban – tette hozzá Gabi, aki vallja, a saját bőrükön kell megtapasztalniuk a természetet is a fiataloknak.

Túrázni nyugodtan, kedves baráti társaságban, néhány fős csapatban is lehet. Alighanem könnyebb is úgy. Miért vesz bárki a hátára több tíz vagy több száz gyereket? Szemtelenkedtünk kicsit Gabival, hogy a Terepjáró DSE-t éltető filozófiáig hatoljunk.

– Azért, hogy a természetet közel hozzuk hozzájuk, s alternatívát adjunk számukra akár a számítógépezéssel, tévénézéssel szemben. Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekeken keresztül a felnőtteket és a családokat is be tudjuk vonni a programjainkba – érvelt.

Jó úton járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában