Szépség

2018.02.14. 10:00

A szép műszempilla titkai

Néhány éve nagy divat lett a műszempilla. Mire figyeljünk, hogy hetekig tartós és szép maradjon? A kérdés most, a báli időszakban még inkább aktuális.

Borsányi Bea

A műszempillának nincs egészségügyi kockázata

Fotó: Shutterstock

A technika fejlődésével egyre modernebb műszempillaszálakat alkotnak, és a szakemberek is egyre hosszabb és dúsabb pillát tudnak építeni. Egy szépen felépített pillasor teljesen természetes hatást kelt, a viselőjének olyan, mintha ott sem lenne, ráadásul éveket fiatalít. Viszont nem árt megfogadni néhány tanácsot annak érdekében, hogy a pilla tartós és szép is maradjon, és ne okozzon problémát egészségügyi szempontból sem. A témában Dula Krisztina kozmetikus volt a segítségünkre.

- A műszempilla viselésének tulajdonképpen nincs kockázata. Ha jó szakembert választ az ember, szép eredményre számíthat, ezért érdemes körülnézni és tájékozódni a pilla felrakatása előtt. Csak igen ritka esetben fordul elő, hogy a ragasztó, amivel rögzítik a szálakat a saját pillára, irritációt okoz, ám ma már ezeket is igyekeznek egyre jobban bőr- és szembarát anyagokból előállítani. Sokszor kérdezik, kell-e pihentetni. Az ajánlás szerint nem kell, de amikor azt látom, hogy ritkábbak az eredeti pillaszálak, vagy gyorsabban hullajtja a vendég a pilláit, akkor szoktam 6-8 hét szünetet javasolni – mondta a kozmetikus.

A technika pár év alatt annyit fejlődött, hogy ma már nem egy műszálat tesznek egy eredeti pillára, léteznek akár 7-8 D-nek nevezett módszerek is. Ez azt jelenti, hogy egy eredeti pillára 7-8 műszálat tartalmazó kis tincsek kerülnek, ezáltal dúsabb hatás érhető el. A másik előnye, hogy legyezőformája miatt kevesebb saját pillát kell felhasználni, s ez kisebb megterhelést jelent. A tincsek egyébként olyan könnyűek, hogy azok is hordhatják őket, akiknek nagyon rövid és rendkívül vékony saját pillaszálai vannak. Nem terhelik, nem törik le az eredeti pillát. A látvány tekintetében számít a pilla formája is. A „normális” henger alakú, de van olyan is, ami lapos és rombusz alakú, így vastagabbnak hat, ám a súlyát tekintve ugyanolyan könnyű, mint a többi fajta.

De miből is készül a műszempilla? Régebben selyem vagy nerc felhasználásával állították elő, ma már jóval több alapanyagot használnak. Készítik szintetikus anyagokból, tollból, állati szőrből, emberi hajból, sőt akár papírból is. És hogy mire vigyázzunk és mi tegyünk annak érdekében, hogy 4-5 hétig szépen megmaradjanak a pilláink?

A műszempillának nincs egészségügyi kockázata
Fotós: Shutterstock

- Ha sokszor van gőz vagy meleg hatásának kitéve a pilla – például sűrűbben szaunázunk vagy járunk szoláriumba – a ragasztó elengedi a szálakat. A zsíros vagy olajos szemkörnyékápolók sem tesznek jót a műszempillának. Ha ilyet használunk, kerüljük a pillák környékét. A szempillaspirál használata sem jó, mert azt minden este le kell mosni, ez pedig rövidítheti a műszempilla tartósságát.

Hasonló a helyzet a tussal is. Válasszunk vízbázisú lemosót az olajos,vagy a két fázisú helyett. Ma már lehet kapni szempillasampont, amivel óvatosan átmoshatjuk a pillákat, majd a vizet törölközővel itassuk le róla. Sose dörzsöljük őket – javasolta Dula Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában