Kertészkedés

2018.01.24. 09:30

Így neveld a broméliád!

A broméliák a téli évszak népszerű, tartós cserepes növényei, ha odafigyelünk a gondozásukra, sokáig a lakás díszei lehetnek.

Tóth B. Zsuzsanna

x

Ezek a növények szárazabb levegőben is sokáig díszlenek, de igazán a világos, közvetlen napsütéstől mentes helyen érzik jól magukat, ott, ahol állandóan párás, nedves a levegő. Ha ezek a feltételek hiányoznak, a levelek színezete megváltozik, a virágok gyorsan elnyílnak, és nem jelennek meg újak.

Fontos, hogy a broméliafélék virágtölcsérében mindig legyen víz. Mivel trópusi növények, élőhelyükön az esővíz abban gyűlik össze. Nemcsak nedvességgel, hanem a szükséges mennyiségű ásványi anyaggal is ellátja a virágtölcsérben felgyülemlő víz a – gyakorta a fák koronáján élő – broméliát.

Ezek a növények általában tőzegben gazdag, jó nedvességmegtartó, enyhén savanyú földet igényelnek, nem kell őket gyakran átültetni, és megelégszenek azzal, ha az öntöző- vagy permetezővízbe tápoldatot keverünk. Lényeges, hogy klórmentes, lágy vízzel tartsuk nedvesen a növény talaját, és azt töltsünk a levélrózsába is.

A hosszú virágzás érdekében ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre, a vízellátásra és a fényviszonyokra. Megfelelő hely lehet a világos konyha- vagy fürdőszobaablak. Télen amelyik növény kevesebb fényt kap, annak kevesebb öntözővíz is kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában