A mulatságok étele

2018.01.25. 15:30

A fánk legendája: honnan származik a farsangi sütink?

Az eredetileg hosszúkás alakú finomságot az ókori rómaiak és görögök is fogyasztották, egyes feljegyzések szerint mézzel vagy halszósszal ízesítve.

Szanyi-Nagy Judit

ghg

A források szerint Magyarországon a XIX. században terjedt el a fánk, amelynek eredettörténetét franciák és németek egyaránt jegyzik. Ugyanis két legenda is ismert a süteménnyel kapcsolatban.

Az egyik szerint a beignets nevű francia süteményt Marie Antoinette királyné ismerte meg, amikor egy farsangi álarcosbálról megszökve az egyik utcai mézeskalácsmestertől fánkot vásárolt. A mestert aztán magához hívatta, elkérte tőle a receptúrát, a királyi cukrász pedig finomított azon – így vált a lakomák és a nép kedvencévé a sütemény.

A bécsiek szerint a farsangi fánk „feltalálója” Cecilia Krapfen, aki idegességében egyes források szerint férjéhez, mások szerint megözvegyülését követően egy vásárlóhoz akarta vágni az éppen formálódó tésztát, amely utat tévesztett, s a forró zsíradékban landolt – az 1800-as években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában