Szintetikus édes élet

2017.12.13. 10:00

Mesterségesen szintetizált és természetes cukorpótlók

Egyre több ember használ édesítőszereket akár fogyókúrája részeként, akár cukorbetegsége kapcsán. Mit is teszünk az ételünkbe, italunkba, amikor ezeket a szereket választjuk?

FMH- információ, Borsányi Bea

lm

– A Magyarországon használt édesítőszereket két nagy csoportba kell osztani: léteznek a mesterségesen előállított, szintetikus édesítők és a természetes forrásból származó cukorpótló vegyületek – kezdte a magyarázatot Mészárosné Jaskó Enikő, dietetikus.

– A mesterséges édesítőknek nincs kalóriatartalmuk, és édesítő hatásuk sokszorosan felülmúlja a természetes cukorvegyületekét.Mivel mesterséges anyagokról beszélünk, ezért használatba kerülésük óta többször felvetődött, hogy rákkeltő hatásúak, illetve egyéb veszélyeket rejtenek magukban. Néhány éve éppen az aszpartámról terjedt el, hogy idegméreg, ezért sokan nem vettek olyan üdítőket vagy termékeket, amelyeket ezzel édesítettek. Az aszpartám pont az egyik legalaposabban vizsgált élelmiszer-adalékanyag. Érdemes tudni, hogy ezeket a szereket rendszeresen vizsgálják, újabb és újabb kutatásokat végeznek velük kapcsolatban, így a szakember szerint a piacon elérhető összes édesítőszer használata teljesen biztonságos. A napi maximális bevitelre természetesen oda kell figyelni.

Az édesítő kiválasztásánál a legfontosabb szempontunk a kellemes, cukorszerű íz Fotó: shutterstock

– Az édesítőszerek elsősorban a cukorbetegek számára jelenthetnek alternatívát. Az energiamentes vagy csekély energiatartalmú édesítők pedig a fogyókúra részei lehetnek. A hatásmechanizmusuk része, hogy a cukorhelyettesítőt tartalmazó ételek, italok fogyasztása után kisebb mértékű a vércukorszint-emelkedés – magyarázta a dietetikus.Az édesítőszerek másik csoportja a növényekből kivont szintetikus termékek, más néven cukoralkoholok. A szervezetben ezek cukorként metabolizálódnak, vagyis bele kell számolni őket a szénhidrát- és kalóriatartalmuknak megfelelően a napi étrendbe. A legismertebbek a gyümölcscukor, a xillit, a szorbit, a stevia és az eritrit. Mivel ezek a belekben bomlanak le, puffadást, enyhe hasmenést is okozhatnak. A napi fogyasztás mennyiségére ezek esetében is érdemes odafigyelni.

– Ha valaki egészséges, akkor a cukor jobb megoldás, vagy fele-fele arányban érdemes használni őket – zárta a beszélgetést a szakember.

 

Édesítők: adatok és érdekességek

A négy leginkább elterjedt mesterséges édesítőszer az aszpartám, (a csomagolásokon E951, napi adagja maximum 40 mg / testtömeg kilogramm, a cukorhoz képest 200-szoros az édesítő ereje); a szacharin (E954, 5 mg / ttkg, 3500-szoros), a ciklamát (E952, 7 mg / ttkg, 30-szoros), valamint a szukralóz (E955, 15 mg / ttkg, 600-szoros). Az összes kapható édesítőszer ezeknek a különböző arányú kombinációja.

A Szinapszis Kft. egy felmérésében a válaszadók 31%-a ételek és italok ízesítéséhez egyaránt használja az édesítőszereket, 8%-a csak ételekbe, míg 27%-a csak italokba teszi őket. Az édesítőszer kiválasztásánál az íz a döntő szempont. A kellemes, cukorra emlékeztető íz még az energiatartalomnál is fontosabb.

A zéró cukor tartalmúként hirdetett termékek mesterséges édesítőszert tartalmaznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában