Rágcsálók

2017.11.17. 08:00

A patkányirtás módszerei (x)

A patkány az egyik legkellemetlenebb és legkártékonyabb rágcsáló a ház körül, amely hatalmas kárt tehet elektromos berendezéseinkben, autónkban, de akár még kisállatainkat is megtámadhatja.

Forrás: pixabay.com

Éppen emiatt rendkívül fontos, hogy ha patkányokkal találkozunk otthon, akkor annak egyrészt valami oka van – rendszerint a számukra kedvező környezet –, másrészt pedig azonnal ki kell irtanunk onnan a kártevőt, amihez érdemes szakszerű segítséget kérni. Persze házilagosan is próbálkozhatunk, de bármelyik alternatívát is választjuk, a módszerek hasonlóak.

Patkányirtás méreggel és etetőállomással

A patkányirtás során az egyik leghatásosabb módszer az, ha speciális patkánymérget alkalmazunk, méghozzá speciális etetőállomással, amely azért fontos, mert egyrészt az elhelyezett szerben nem tesz kárt az időjárás, és nem férhet hozzá más kisállat sem, akikre a méreg szintén kártékony.

Érdekes lehet..

Az etetőállomás ráadásul kulccsal is lezárható, ezáltal kisgyermekek sem tudnak belenyúlni, csak és kizárólag a patkányok érintkezhetnek tehát a méreggel. A patkányirtáshoz használt szer egyébiránt egy lassan ható véralvadásgátló szer, ami azért nem öli meg azonnal az állatot, mert a patkány hihetetlenül intelligens és gyanakvó, ezáltal, ha például egy társa azonnal elpusztulna tőle, esetleg rögtön érezné negatív hatását, akkor nem enne belőle elegendőt.

Patkányirtás fizikai módszerekkel

Forrás: pixabay.com

A patkányok kiirtására természetesen fizikai módszerekkel is sor kerülhet, amelyek során mérgek és egyéb szerek nélkül kerül sor a rágcsálók likvidálásra. Ebben az esetbe alkalmazhatunk élve elfogó csapdákat, valamint ragasztólapos megoldásokat, amelyekhez egyaránt szükség van egy-egy erősebb szerelvényre, valamint egy olyan erős csalogatóanyagra, amelyek közel vonzzák a patkányt az adott szerkezethez.

Az élve elfogó csapda esetében a patkányt minden esetben élve fogjuk el, ennek a módszernek a lényege ugyanis, hogy az állat bemászik egy szerkezetbe, ám ebből már nem talál ki. Összességében a leghatástalanabb megoldás, hiszen sokan a közelben engedik el a patkányt, aki kitűnő szaglása miatt könnyen visszatalál majd otthonunkba, ezáltal csak akkor alkalmazható, ha el tudjuk vinni házunktól legalább 10-15 kilométerre, és valahol a szabadban tudjuk elengedni a rágcsálót, a lakóházaktól távol.

A ragasztólapos csapda lényege az, hogy egy nehezebb deszkát vagy fémlapot páratlanul erős ragasztószerrel kenünk meg, a közepébe pedig egy a rágcsáló számára vonzó étket helyezünk el. A patkány amint belelép, nem tud többé kiszabadulni a csapdából, és minél jobban próbálkozik, annál inkább beleragad. A módszer előnye, hogy gyors és hatásos, ellenben nagyon kíméletlen, ami mellett egy padláson az éjszaka közepén például egy megragadt patkány nagyon hangos sikoltozást tud rendezni, ami kellemetlen tud lenni.

Miért olyan fontos a patkányirtás?

A patkányokról kevesen tudják, de rendkívül veszélyes állatok, ezáltal nem elég, hogy rengeteg kárt tudnak tenni otthonunk körül, mindemellett elképesztően sok betegséget hordoznak magukon, emlékezzünk csak vissza, hogy egykoron a nagy pestist is a patkányok terjesztették el. Manapság ez nem jellemző, ellenben így is könnyen magukkal vihetnek és ezáltal otthonunkba is behozhatják a murin tífusz, a leptoszpirózis, a trichinellózis és a szalmonella vírusát.

Ezek közül a murin tífusz egy halálos kiütéses betegség, amely a leptoszpirózishoz hasonlóan a rágcsálók vizeletével együtt terjed, így a baktériumok a nyálkahártyán, de akár a bőrön keresztül is bejuthatnak a szervezetbe, vagyis elég lehet puszta kézzel hozzáérni egy olyan helyhez, amit egy patkány levizelt, és máris kockázatos a fertőzés.

A vándorpatkányokra jellemző még, hogy sokszor esznek romlott vagy döghúst, amivel trichina baktériumot terjeszthetnek, az eset pedig súlyosabb lehet, ha például a fertőzött patkányt elfogyasztja egy sertés, amely szintén megfertőződik, majd a sertéshúst megeszi az ember, aminek hála a vírus így tovább terjed. A patkány persze harapásával is nagyon sok kórokozót juttathat a szervezetünkbe, amitől a leggyakrabban egy enyhe, de fájdalmas fertőzést, a patkányharapási lázat kaphatjuk el.

Ma már nem jellemző, de külföldön előfordulhat, hogy a házi patkányok pestist terjesztenek, de városokban valószínűbb szalmonella vírust elkapni tőlük, ami annak köszönhető, mert gyakran fogyasztanak kidobott, vagy lejárt szavatosságú, romlott élelmiszereket.

A betegségek mellett nagyobb gond, hogy mivel a patkányok fogai állandó növésben vannak, ezért folyamatosan rágniuk kell, így óriási kárt tudnak csinálni otthonunkban, extrém esetben akár még elektromos zárlatot is előidézhetnek elektromos vezetékek elrágásával, de problémát idézhetnek elő például a szennyvízhálózatban, autónkban és a többi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában