fogászat

2017.11.20. 17:45

Fogínygyulladás: okok és kezelésük

Az duzzadt, igen érzékeny, és gyakran vérző íny nagy valószínűséggel fogínygyulladást jelent.

A fogínygyulladás egy olyan betegség, mely sajnos igen gyakran előfordul, fő oka a fogakon megtelepedő baktériumok, és a fogkő együttes hatása. Fogínygyulladáskor az íny duzzadt, piros, sok esetben egy sima fogmosás is vérzést okoz. Az igaz, hogy a fogínygyulladás egy roncsolásmentes fogágybetegség, azt azonban jó tudni, hogy ha nincs időben kezelve, akkor akár fogínysorvadáshoz, és a fogak elvesztéséhez is vezethet. Ha még csak kezdeti ínygyulladásunk van, akkor hosszabb és gyakoribb fogmosással, és fogselyem használatával megszüntethető. Használjunk fertőtlenítő hatású öblögetőt, naponta többször!

Mitől alakul ki ez a betegség?

A fogínygyulladás kialakulásának általában több oka lehet. Az egyik, a fogkő okozta fogínybetegség. Ez a fogkő lényegében egy természetes folyamatként rakódik le a fogakon, de igazából baktériumok, melyek igyekeznek erősen megtapadni a fogzománcon. Az elhanyagolt fogkő hamar fogszuvasodást, és súlyos fogágybetegséget okoz. A másik oka pedig a nem fogkő okozta fogínybetegség, ilyen esetben baktériumok, és vírusok okozzák, esetleg valamilyen gomba által kiváltott, genetikus eredetű elváltozás is lehet. A fogínybetegséget még okozhatja hormonális változás, például terhesség során, vagy menopauza következtében, illetve szakemberek szerint egyéb betegségek esetén nagyobb a kockázat a fogínygyulladásnak. Ilyen betegségek a rák, a HIV illetve a cukorbetegség is.

A rendszeres dohányzás, illetve néhány gyógyszer mellékhatása is okozhatja ezt a betegséget. Szakértők szerint azonban beszélhetünk örökletes fogínybetegségekről is, hiszen akiknek a szülei hasonló betegségben szenvednek, azoknál sokkal nagyobb a kockázat, hogy kialakul. A kezdeti tüneteket tehát nagyon komolyan kell venni, és minél előbb fogorvoshoz kell fordulni, hogy megkapjuk a megfelelő kezelést, és megmentse fogainkat.

A fogínygyulladás kezelése

A betegség megelőzése érdekében nagyon fontos az alapos, és rendszeres, és alapos fogmosás. A szakemberek szerint a leghatékonyabb, ha a fogíny melletti résből, körkörös mozdulatokkal eltávolítja a lepedéket, és az ételmaradékokat. Fontos az is, hogy időnként részt vegyünk fogászati ellenőrzésen, illetve fogkő eltávolításon is. Szakemberek szerint minimum egy évente ellenőrzésre kéne járnunk, ám ha problémásabb fogsorral rendelkezünk, akkor jobb, ha fél évente látogatunk el hozzá.

Ha már kialakult a gyulladás, azt enyhíthetik speciális fogkrémek, esetleg ecsetelők is. De ez csak akkor hatásos, ha a fogak felső felületén nincs semmilyen mechanikai akadály, és a fogaink tiszták. A lerakódott lepedék, illetve fogkő ugyanis nagy részben megakadályozza ezeknek a szereknek a hatásosságát. Ha a betegség már súlyosabb stádiumában szükség van parodontológus szakember felkeresésére is. Ő az az orvos, aki kimondottan arra specializálódott, hogy a fogágyunkat gyógyítsa meg. Ilyenkor sok esetben antibiotikumos kezelést javasolnak, ám szóba jöhet még a lézer-terápia és a különböző íny-helyreállító műtétek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában