Bányászok és gamerek

2017.11.12. 11:30

A bitcoin a tőzsdei lélektani határ fölött, többet ér, mint az arany

Mit sem tudtam bitcoinról és kriptoháborúról, bányászokról és gamerekről, mígnem, hogy, hogy nem, videokártyát kellett cseréltetnem a számítógépemben. Ekkor jött a bumm!

V. Varga József

Szerverfarm a pincében? Kicsoda, micsoda: bitcoin, ethereum, ether és társaik

Forrás: internet

Mit bumm? Bomba. Mármint a bomba ár. Merthogy, amint IT-vel foglalkozó ismerőseim „felhomályosítottak”: gagyit ne vegyél, csak nem akarsz visszalépni ebben a fene nagy digitális világban. Nem hát. És akkor jött a „meglepi”.

Az ára egy valamirevaló videokártyának (és nehogy típust meg rejtélyes számokat kérdezzenek!), írd és mondd: 98 ezer magyar forint (szállítási költséggel együtt simán egy „százas”!)... Ekkor hozta elsőszülött fiam a lélegeztető gépet. (Először.)

Kis kitérő. Megvan a sztori? Te mivel foglalkozol egyébként? Ájtí-vel (IT).

Micsoda? Tudod, van az az internet...

Szerverfarm a pincében? Kicsoda, micsoda: bitcoin, ethereum, ether és társaik
Forrás: internet

Visszatérve a videokártyára (még mindig ne kérdezze a paramétereit, lényeg, hogy

teszi, ami a dolga): százért a magaménak tudhattam. Beszerelték, szuperál. (Még. Elvégre fogyasztói a társadalom.) Már csak az adrenalinszintem fölső tartományban való tartása végett, megkértem elsőszülött fiamat, időről időre számoljon be az adott videokártya világpiaci és székesfehérvári árának alakulásáról. (Hogy ugye „olcsón” szereztem meg.) Egy nap múlva azt mondta, 110; rá két napra 120-at említett, egy hét se telt el, s már 130 ezernél tartottunk...

Bitcoin – üzlet a javából. Ha és amennyiben...
Forrás: internet

No, ennél a pontnál kezdett el érdekelni a bitcoin.

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. Mindezt nem magamtól tudom: Varga Péter, a The Nerd Tavern szerkesztője osztotta meg velem, akit már az e-sport világáról is faggattam a minap.

Az elnevezés vonatkozik továbbá a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is.

És a bitcoint bányásszák. Éppen ezért alakult ki durva hiány AMD-videokártyákból (mit szól a nagybetűkhöz?). Mert a kriptovaluta-bányászok (leegyszerűsítve, a felhasználó bérbeadja a számítási teljesítményét – szerverközpont a pincében?) egyszerűen felvásárolják a készleteket. Morognak is ezért ezerrel a gamerek.

Ha időben beszállsz, ma milliárdos vagy. Ekkor hozta elsőszülött fiam másodjára a lélegeztető gépet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában