síakrobatika – akrobatika nélkül

2018.02.19. 11:30

A magyar színekben induló Swaney az utolsó helyen zárt

Swaney Elizabeth a 24 indulóból utolsóként zárt a síakrobaták félcső selejtezőjében a phjongcsangi téli olimpia hétfői napján, így nem jutott a keddi fináléba.

Phjongcshang, 2018. február 19. A magyar színekben induló Swaney Elizabeth Marian a nõi síakrobaták félcsõ versenyszámának selejtezõjében a phjongcshangi téli olimpián a Phoenix Havas Parkban 2018. február 19-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

A kvalifikáció során a pályán minden versenyző kétszer csúszott le, majd mindenkinek a jobb eredménye alapján a legjobb 12 került a döntőbe.

A legjobbak akár több mint két méter magasra ugrottak fel a félcső két végén és különböző forgásokat, szaltókat, trükköket mutattak be a közönség hangos ovációja közepette. Az igen látványos kvalifikáció első körében viszont ketten is estek: egy francia szabadstílusú síző a kifejezetten dinamikus és közönségszórakoztató menete végén egy szaltót követően túlpördült, így arccal érkezett a hóba, de nem esett baja. Rajta kívül egy japán versenyző bukott még.

Az amerikai születésű Swaney, akinek édesanyja magyar, jószerivel trükkök bemutatása nélkül teljesítette a pályát, amelynek aljára már annyira elfogyott a lendülete, hogy a félcső tetejéig sem ért fel, így az alul helyezkedő fotósoknak képet sem sikerült készíteniük róla. Ennek ellenére néhányan megtapsolták Swaneyt, de ez inkább olyannak tűnt, mint amikor a sífutók férfi 15 kilométeres számában az utolsó mexikói versenyző zászlóval a kezében beért a célba. A teljesítményére végül 30 pontot kapott, amelynél csak a két elesett rivális produkciója volt rosszabb.

A második körben is hasonló sízést mutatott be a 33 éves Swaney – aki előzőleg venezuelai szkeletonosként próbált kijutni az olimpiára – annyi különbséggel, hogy az utolsó elrugaszkodását követően háttal csúszott a célba. Az öt bíró közül négy 31, egy pedig 33 ponttal jutalmazta, így 31,40 ponttal zárt. Mivel az első körben elesett versenyzők másodjára javítottak, a francia Anais Caradeux például 12. helyen még döntőbe is jutott, így Swaney utolsó lett. Az utolsó előtti ellenfele 45,00 ponttal zárt.

„Kisebb részben elégedett vagyok, mert örülök, hogy itt lehetek az olimpián, nagyobb részt viszont nem, mivel tudok ennél jobban is síelni, ha nem vagyok ennyire ideges.

A célom az volt az indulással, hogy inspiráljam a jövő nemzedékét ebben a sportágban, illetve szeretném, hogy Magyarországon is népszerűbb legyen ez a sport” – mondta a vegyeszónában Swaney, aki néhány külföldi újságíró érdeklődését is felkeltette, minden bizonnyal a Calgaryban szerepelt brit síugrót, Michael Edwardsot, vagy ismertebb nevén, Eddie, a Sast látták benne.

A brit hírügynökség beszámolója kitér rá, hogy a 33 éves versenyző mindkétszer „alaplecsúszással” teljesítette a pályát, s bár egyik alkalommal sem esett el, 180 fokosnál nagyobb fordulatot nem vállalt, így több mint 40 ponttal maradt el a még döntőbe jutott 12. helyezettől, és a 31,40-es jobbik pontszáma is 13,6-tal alacsonyabb volt, mint a 23. dán Laila Friis-Sallingé, aki mindkét futamban elesett.

Bár láthatólag arra törekedett, hogy biztonságosan leérjen, nem arra, hogy magas pontszámot szerezzen és ezzel fináléba kerüljön, úgy értékelt: „Csalódott vagyok, mert nem jutottam be a döntőbe. Ugyanakkor sokat dolgoztam éveken át, hogy idáig eljussak.” Hozzátette: elsősorban az olimpia élményt szerette volna átélni, de azért igyekezett minden alkalommal magasabbra ugrani és több fordulatot végrehajtani.

Elmondta, hogy anyai nagyszülei révén indulhatott magyarként a phjongcshangi játékokon, s korábban venezuelaiként szerepelt más téli sportokban.

A Harvardon végzett Swaney, aki korábban versenybe szállt a kaliforniai kormányzóságért Arnold Schwarzeneggerrel, 25 évesen kezdett el síelni és miután olimpiai álmának megvalósításához interneten gyűjtött adományokat, úgy szerzett kvótát a dél-koreai olimpiára, hogy rengeteg versenyen elindult. Mindannyiszor arra törekedett, hogy biztonságosan érjen le, nem vállalt kockázatot. Legjobb eredménye a 13. hely volt 15 induló közül egy kínai versenyen, miközben az olimpiai vetélytársak többsége az Egyesült Államok Nagydíján vett részt Copper Mountainben.

Noha a szurkolókat és a sajtó képviselőit meglepte Swaney előadása, a versenytársai támogatóak voltak.

„Ha időt szánsz rá és erőt fektetsz abba, hogy itt legyél, akkor megérdemled”

- vélekedett az első helyen továbbjutott kanadai Cassie Sharpe. A másodikként továbblépő francia Marie Martinod-nak sem volt gondja Swaney produkciójával. „Én teljesen elfogulatlan vagyok. Ez az amiért az olimpia annyira különleges” – mondta.

Swaneyt – a brit hírügynökség beszámolója szerint – nem foglalkoztatta egyesek elégedetlensége, úgy fogalmazott, hogy a kétkedők csak motiválják őt abban, hogy előrébb lépjen.

„Sokat tettem azért, hogy itt lehessek. Ez az egész világból 24 versenyzőnek sikerült. Ebből merítek motivációt.” – mondta.

Elizabeth Swaney édesapja amerikai, édesanyja venezuelai születésű, nagyszülei magyarok. A MOB honlapja szerint téli sportok elkötelezettje: tizennégy évig műkorcsolyázott, tíz évig szkeletonozott, mellette tagja volt az egyetemi evezőscsapatnak, jégkoronggal és gyorskorcsolyával is foglalkozott. A síelésen belül a félcsőre 27 évesen tért át. Legjobb eredménye a tavalyi világbajnoki 21. hely.

Borítókép: A magyar színekben induló Swaney Elizabeth Marian a női síakrobaták félcső versenyszámának selejtezőjében a phjongcshangi téli olimpián a Phoenix Havas Parkban 2018. február 19-én.

MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!